preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 537588
Ovaj mjesec: 3613
Ovaj tjedan: 172
Danas: 1
Mobility, dissemination, evaluation

Velika završnica Erasmus + projekta

Environment Surrounding Us as a Challenge and Responsibility

 

Osnovna škola Podmurvice je od 1.10. 2015. godine do 1.10. 2017. godine sudjelovala u Erasmus+ projektu Priroda koja nas okružuje kao izazov i odgovornost sa šest zemalja partnera: Španjolskom – Colegio  Pureza De Maria, Madrid, Poljskom-  Gimnazjum Marii Konopnickiej w Szydłowie u Grabici, Češkom - Základní škola Mníšek pod Brdy, okres Praha, Latvijom - Ogres Valsts Gimnazija,  Grčkom Primary School of Naousa Paros i Turskom - Karakeşli İlkokulu/Ortaokulu/ Mersin.

Učitelji su s učenicima posjetili Grčku i Poljsku, Latviju, Španjolsku i Češku Republiku, a naši su Erasmus partneri bili u Rijeci kao gosti Osnovne škole Podmurvice u ožujku 2017. godine.  Zadnje putovanje projekta bilo je od 18. do 24. rujna 2017. u Mnišek Pod Brdy u Češkoj Republici. Domaćin nam je bila Osnovna škola  Mnišek Pod Brdy u blizini Praga.

      

Projekt je završio zadnjim danom rujna pa smo u četvrtak 28. rujna 2017. napravili veliku završnicu i na ekološki način obilježili završetak našeg dvogodišnjeg programa. S obzirom da smo tijekom projekta postali ekološki osviješteni nismo htjeli puštati balone ili ferale u zrak jer bismo time ugrozili okoliš.

Odlučili smo se za radionicu ekoloških kugli koje smo nakon izrade bacili u more. S obzirom da je naša škola u blizini učinili smo to u Industrijskoj ulici u području Lučice Torpedo i na taj način pridonijeli dobrobiti  našeg kraja. Ekološku akciju međunarodnog karaktera podržala je Tvrtka EFEKTIVNI MIKROORGANIZMI ORIGINALNA  TEHNOLOGIJA RIJEKA D.O.O.

Efektivni mikroorganizmi su naziv za prirodnu mikrobiologiju koju je prije  35 godina otkrio prof. Teruo Higa I čija je osnovna funkcija da održavaju prirodnu ravnotežu na Planeti Zemlji,a danas se primjenjuje za razne namjene u više od 150 zemalja svijeta.

 Svaki dan može biti ekološki dan u kojem mislimo na Prirodu koja nas okružuje kao izazov i odgovornost, što je i ime našeg Erasmus projekta. O čistoći prirode se uči od malena, a ovakvim odabirom velike završnice učenici OŠ Podmurvice su dokazali da briga o ekologiji neće završiti zadnjim danom projekta.

 

Objavljeno u Novom listu 2. listopada 2017.

 

Objavljeno u Školskim novinama 23. svibnja 2017.

 

Objavljeno u Školskim novinama...

Poziv svim roditeljima,

Naša  OŠ Podmurvice sudjeluje u Erasmus+ projektu Priroda koja nas okružuje kao izazov i odgovornost sa šest zemalja partnera: Španjolskom, Poljskom, Češkom, Latvijom, Grčkom i Turskom. U vremenu od 27. 3. do 2. 4. 2017.  naši partneri će doći u Rijeku.

 

Projekt je zamišljen tako da učenici budu ugošćeni u našim obiteljima kako bi se upoznali s našim načinom života, kulturom i običajima. Tako su naši učenici i 25 učenika iz naših zemalja partnera bili lijepo udomljeni u Latviji i Španjolskoj. I oni su morali ugostiti sveukupno 30 učenika.

Nadam se da ćemo i mi pokazati naše hrvatsko gostoprimstvo po kojem smo nadaleko poznati.

Ako imate mjesta i volje javite se što prije u knjižnicu tako što ćete ostaviti svoj broj telefona i mail kako bismo vas kontaktirali za roditeljski sastanak na kojem ćete doznati sve detalje.

Učenike iz Latvije, Češke i Španjolske ugostit će učenici koji su ili će tek putovati u te zemlje, učenici iz Turske su udomljeni, a moramo pronaći domaćine za Grke – uzrast 11 godina i Poljake – uzrast 14 godina.

Koristi od ovakvog načina suradnje su višestruke: vaša će djeca usavršiti engleski jezik, dopisivat će se i nakon posjete, zbližit će se s novim prijateljima pa možda i naknadno međusobno posjećivati, a u samom tjednu posjete učestvovati besplatno u svim aktivnostima i izletima koji se organiziraju.

Nadamo se dobroj međunarodnoj suradnji kojom ćemo pokazati da smo ambasadori hrvatskog turizma jer bude li im se sviđalo u Hrvatskoj djeca će nagovoriti svoje roditelje da još jednom posjete Hrvatsku!                         

Ravnateljica: Dubravka Dužević, prof.

Koordinatorica: Alida Devčić Crnić, knjižničarka

veljača, 2017.

 

Erasmus putovanje u Madrid (Španjolska)

Dana 22. 11. 2016. godine na Učiteljskom vijeću učenice Jana Krivošić, Korina Modrić, Tia Rot, Stella Gašparini i Antonio Valenčić prezentacijom su predstavili svoje putovanje u Španjolsku preko Erasmus+ projekta Priroda koja nas okružuje kao izazov i odgovornost.

 

Osim navedenih učenika u Madridu su kao njihova pratnja bili ravnateljica Dubravka Dužević, knjižničarka Alida Devčić Crnić i tajnik škole Marin Bogičević. Škola koja nam je pružila gostoprimstvo zove se Pureza de Maria, bilingvalna je katolička škola koja broji 1300 učenika i sadrži vrtić, osnovnu školu i gimnaziju. Domaćini su nam pripremili pet radionica: likovnu, ekološku, muzejsku, zabavnu- kuglanje i terensku na kojoj smo riješavali zadatke u parku. Osim toga su nas proveli i po glavnim znamenitostima Madrida, a u subotu smo s obitelji koja nas je udomila proveli obiteljski dan: učitelji u Toledu, a učenici u  Segoviji, stadionu Santiago Bernabeu, Parku Retiro i Muzeju Prado.

Osim što su poboljšali svoj engleski jezik i naučili par riječi na španjolskom, učenici i učitelji su puno naučili o španjolskoj kulturi, znamenitostima, običajima, a probali su i svakojaka ukusna jela…

 

2016-04-22 13:17:34
 
Erasmus učenici održali prezentaciju o Latviji

Enviroment Surrounding Us as a Challenge and Responsibility
                                                              

   Učenice Lucija Veršić, Franka Dujmović i Marija Lanc (nedostajo je samo Ivan Bobanović, koji je u Dublinu) predstavile su na Učiteljskom vijeću Latviju i domaćina Ogre Valsts gimnaziju u gradiću Ogreu udaljenom 40 km od glavnog grada Rige.

 

      

Vrlo zanimljvom prezentacijom dočarale su nam ovu udaljenu i hladnu zemlju koja ih je ugrijala svojom toplom dobrodošlicom. Stvorila su se nova prijateljstva, a neki od domaćina spremaju se doći u posjet našoj zemlji. Tako se ova lijepa priča nastavlja...

 

 

 

Enviroment Surrounding Us as a Challenge and Responsibility

                                                               Nature and me

Učenici: Lucija Veršić, Marija Lanc, Franka Dujmović i Ivan Bobanović u pratnji nastavnice Aide Marković Kranjčec i nastavnika Želimira Lalića, 4. travnja 2016. godine odletjeli su u Latviju, posjetili gradić Ogre i Ogres State Gymnasium. Latvija je zemlja sa 2 mil. stanovnika. Glavni grad Riga, smješten je na obali Baltičkog mora. Zemlja kroz koju protječu rijeke: Daugava, Lielupe, Gauja i Ogre. Tu je i mnoštvo jezera. Poljoprivreda je jedna od značajnijih grana, pa se Latvijci veoma ponose svojom zdravom hranom.

Gradić Ogre udaljen je 40 km od Rige. Cilj našeg posjeta bila je gimnazija koju pohađa 450 učenika.
U školi u kojoj su redovni programi, zatim Engleski jezik i Matematika za tri nivoa znanja (A,B,C), njeguje se i mnoštvo slobodnih aktivnosti kao što su ples, muzika, drama, sport  (posebice košarka).

 


Priredba dobrodošlice bila je srdačna i zanimljiva. Pokazali su nam latvijski narodni ples i otpjevali nekoliko pjesama . U blizini gimnazije je i Muzička škola, tako da je kvaliteta mladih pjevača neupitna, a doživljaj prekrasan. Naši učenici učestvovali su i u radionici izrade predmeta od gline, kao i informatičku radionicu na kojoj su u suradnji s ostalim učenicima iz partnerskih zemalja ( Grčka, Turska, Poljska, Republika Češka, Španjolska ), napravili prezentaciju o vodama.


Posjetili smo i hidroelektranu. U Latviji su četiri hidroelektrane koje proizvode otprilike 50 % električne energije potrebne njihovoj zemlji.
Šetali smo po Rigi u pratnji učenika domaćina. U večernjim satima nastavnici su se družili sa svojim kolegama iz partnerskih zemalja, a naši učenici provodili svoje slobodno vrijeme u društvu svojih domaćina.
U dobrom raspoloženju i prepuni prekrasnih dojmova 9. travnja ( subota ), doletjeli smo svojim kućama i naravno u očekivanju ponedjeljka i dolaska u našu školu. Naučili smo puno, vidjeli do tada nepoznate predjele, stekli nove prijatelje, ali školu s motom „ Daruj osmijeh, podijeli radost „ volimo najviše.

 

Putopis o prvom putovanju pročitajte na portalu Profil Klett!

http://www.profil-klett.hr/skolski-portal/baltazar-posjetio-naousu-na-otoku-parosu-u-grckoj

Predstavljanje projekta na Učiteljskom vijeću

Dana 16. prosinca na Učiteljskom vijeću Alida Devčić Crnić održala je početno predavanje o projektu  KA2 "Environment surrounding us as a challenge and responsibility" i prvoj mobilnosti u  ribarsko mjesto Naousu na otoku Parosu u Grčkoj.

 

Prezentaciju pogledajte u privitku.

A više o putovanju u Grčku prolistajte na stranicama od 156 - 166.

http://www.bulaja.com/kdr/CasopisKDR-2015/

 

 

 

 

 

 

Poveznica na Školske knjižničare RH:

http://knjiznicari.skole.hr/iz?news_hk=5310&news_id=44&mshow=610#mod_news

Diseminacija: predstavljanje projekta na ŽSV knjižničara Istarske županije

Pogledajte u privitku najnoviju prezentaciju o klimatskim promjenama:

Kakvo je vrijeme bilo nekad, a kakvo je danas?

- o vremenu nekad pričaju naši učitelji koji su sad u mirovini: Barica Jakupec, Mirjana Nadalin i Ivan Misija

Kalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju