preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 579249
Ovaj mjesec: 2014
Ovaj tjedan: 416
Danas: 34
IPA - integrirani pretpristupni fond EU

Završna konferencija IPA projekta

Završna konferencija IPA projekta "Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav " u sklopu IPA IV. komponente  -  Razvoj ljudskih potencijala održala se 19. veljače 2015. godine s početkom u 14,00 sati u prostorijama OŠ Podmurvice.

Uz sudjelovanje 50-tak prisutnih gostiju, projektnog tima, nastavnika iz Osnovne škole Podmurvice  voditeljica projekta ravnateljica Dubravka Dužević prezentirala  je rezultate provedenih aktivnosti.

Projekt je započeo potpisivanjem Ugovora 21. kolovoza 2013. godine.

Uz članove projektnog tima, Učiteljskog vijeća prisutni su bili ino učenici i njihovi roditelji. U sklopu završne konferencije evaluirali smo rezultate projekta zaključivši da je projekt vrijedan te smatramo da bi ga trebalo nastaviti.

Nakon konferencije za naše ino učenike pripremili smo lutkarsku predstavu - Stanari u slonu  koju je odigrala naša lutkarska grupa  4. b razreda pod mentorstvom učiteljice Biljane Grbić. Nakon predstave svi uzvanici osladili su se IPA tortom i zakuskom.

 

 

Zahvaljujemo projektnom timu, asistentima-volonterima OŠ Podmurvice,  ino učenicima, njihovim roditeljima i svima kojima su na bilo koji način pomogli u realizaciji projekta.

                                                                                              Ravnateljica

Druženja četvrtkom...

  I u novoj 2015. godini  naši učenici koji pohađaju izbornu nastavu češkoga, talijanskoga jezika, mali knjižničari i naši IPA učenici pod vodstvom svojih učitelja nastavili su druženja četvrtkom. Jučer 15. siječnja obišli su Opatiju i Trsat  turističkim autobusom oslikanim crtežima riječkog slikara Voje Radoičića. Koliko su uživali pogledajte na našim fotografijama.

 

 

                   

 

Božićno druženje IPA učenika

 

        Prošli smo se četvrtak ponovno družili s ino učenicima u knjižnici. Zajednički smo izrađivali božićne ukrase. Pridružile su nam se čak i dvije mame. Na kraju su svi napisali što žele da im Djed  Božićnjak donese u idućoj godini. Netko je napisao da mu je najveća želja za iduću godinu – razumjeti hrvatski jezik. Naše će im učiteljice Nataša i Ivana tu želju u idućoj godini i ostvariti.

 

 

Upregni moza(i)k! Vijest ima dokument u privitku

Četvrtcima radimo na zbližavanju naših učenika i učenika stranaca. Prošli četvrtak upoznali smo Leonarda i Gloriu iz Italije te Leu iz Njemačke. Zajedno smo radili na foto stripu kojeg je osmislio učitelj češkog Krešimir Špralja. Učenici koji uče talijanski, češki i mali knjižničari ugostili su ih, a  njihovi roditelji ispekli su i kolače kojima smo se osladili.

 

Bio je ovo sat međusobnog upoznavanja, a druženja ćemo nastaviti obilaskom Rijeke turističkim autobusom i Božićnim druženjem.

Pročitajte što je novinar i urednik  Marijan Šimeg objavio o našem IPA  programu u Školskim novinama

 

Jedinstveni razred u Hrvatskoj

"Razred u kojem nitko nije istih godina, nitko ne dolazi iz istog grada. Sva raskoš i raznolikost svijeta najbolje se ogleda u jednom- jezicima".

Reportažu o djeci stranih državljana, koji uče hrvatski jezik u našoj školi, pripremila je novinarka emisije Provjereno Ema Branica.

 

Pogledajte prilog!

http://provjereno.dnevnik.hr/clanak/ovo-je-jedinstveni-razred-u-hrvatskoj---353963.html

 

 

Promoviranje IPA programa kroz Comenius program "Smijehom kroz Europu"

Želimo napomenuti kako smo projekt  "Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje" spojili odnosno promovirali kroz još jedan projekt koji provodi Osnovna škola Podmurvice.

 

     Projekt pod nazivom „ Smiling through Europe „ ( Smijehom kroz Europu ) provodi se u OŠ Podmurvice u školskoj godini 2012./ 2013. i 2013. / 2014. U zajedničkom projektu sudjeluju  Rumunjska: Scoala cu clasele nr.4; Turska: Besiktas Bilim Ve Sant Merkezi; Portugal: Escola Basicae Secundaria do Cadaval; Njemačka: Albert Einstain- Gymnazium Hameln; Wales (Great Britain):Whitestone primary school;  Španjolska- Tenerife: CEIP Agustin Espinosa; Francuska: College le Parc i naravno Hrvatska - naša škola OŠ Podmurvice, Rijeka, Croatia.

   

U projekt su uključeni naši učenici, nastavnici, roditelji.
Voditelji projekta u našoj školi su: nastavnica matematike Aida Marković Kranjčec koja je i kordinator projekta, nastavnik biologije Želimir Lalić, knjižničarka Alida Devčić Crnić i tajnik Marin Bogičević uz svesrdnu podršku ravnateljice Dubravke Dužević.
 

 

Osnovna škola Podmurvice ugostila je u Rijeci članove Comenius projekta: dvadesetak nastavnika i ravnatelja te trinaest učenika,  u razdoblju od 18. do 23. svibnja 2014. godine. 

Program priredbe kojom je završen ovaj projekt  vodila je učenica Mia Edmonds iz Chicaga na engleskom i hrvatskom jeziku čime je pokazala svoj opći napredak u savladavanju hrvatskog jezika. U programu je sudjelovala i djevojčica Mara iz Rumunjske. Obje učenice  pohađaju nastavu hrvatskog jezika za strance - roditelji učenika došli su privremeno ili stalno raditi u Republiku Hrvatsku.

 

Osim toga, radionice Comenius tima provodile su se u 19. i 23. svibnja 2014. u IPA učionici. Tom prilikom  knjižničarka Alida Devčić Crnić s učiteljicom talijanskog jezika Robertom Bonassin te tajnikom Marinom Bogičevićem sudionike skupa upoznali su s projektom "Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav "  u sklopu kojeg  je Europska unija  financirala naš  projekt: "Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje" s 118.335,89  eura bespovratnih sredstava EU fondova.

 

 

Time smo promovirali EU fondove  i objasnili uređenje učionice u kojoj djeca stranci u popodnevnim satima dopunski  uče hrvatski jezik. Navedena saznanja učitelji i učenici iz sedam europskih zemalja promovirat će u svojim školama.

 

Ekskluzivne vijesti

Dana, 10. ožujka 2014. godine u 9,00 sati u Osnovnoj školi Podmurvice održalo se otvorenje učionice opremljene sredstvima Europske unije u sklopu projekta Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav.

 

    Događaju je prisustvovao ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenica župana Primorsko - goranske županije Marina Medarić na poziv ravnateljice škole Podmurvice Dubravke Dužević.

      Početkom ove školske godine u našoj je školi započelo provođenje Projekta                „Integracija  skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“ za koji su školi dodijeljena sredstva u okviru natječaja: "Integracija učenika u multikulturno školsko okruženje“.

Partneri u projektu su Grad Rijeka i Primorsko- goranska županija.

 

Ciljana skupina su djeca stranih državljana ili tražitelji azila. U projekt se uključilo 14 učenika iz riječkih osnovnih škola i osnovnih škola Primorsko- goranske županije.

Uz govore uvaženih gostiju – ministra Jovanovića, gradonačelnika Obersnela i zamjenice župana Marine Medarić  te u ime domaćina - ravnateljice Dubravke Dužević, otvorenje su uveličali učenici sami kako bi pokazali koliko su  u ovih par mjeseci naučili hrvatski jezik.

Naš ponos je svakako bio i zbor djelatnika naše škole.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom uveličali našu svečanost!

 

Mali stranci uče hrvatski jezik u OŠ Podmurvice

O našem programu hrvatskog jezika za strance i otvaranju specijalizirane učionice zainteresirali su se novinari diljem Lijepe naše i objavili zanimljive članke.

Poslušajte što su na HRT Radio Rijeci rekli o nama:

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/mali-stranci-uce-hrvatski-jezik-u-os-podmurvice/46006/

Autor priloga je Damir Pijaca.

 

O Našoj školi pisali su i na portalu MojaRijeka. Autorica članka je Marta Ožanić:

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/otvorena-preuredena-ucionica-u-sklopu-projekta-namijenjenog-djeci-stranih-drzavljana-i-trazitelja-azila

Članak se mogao naći i na portalu Rijeka danas:

http://www.rijekadanas.com/u-os-podmurvice-otvorena-ucionica-za-djecu-stranih-drzavljana-i-azilanata/

Portal Večernjeg lista:

http://www.vecernji.hr/sjeverni-jadran/u-rijeckoj-skoli-podmurvice-djeca-stranci-uce-hrvatski-jezik-925966

Web stranici: Kvarnerski. com

http://kvarnerski.com/ocekuje-se-sve-vise-azilanata-otvorena-ucionica-za-ucenje-hrvatskog-jezika/

Obavezno pročitajte članak o našoj školi u današnjem broju Novog lista.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/OS-Podmurvice-okupila-cijeli-svijet-u-istoj-ucionici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Multikulturalizam

  Dana 12. veljače 2014. godine u knjižnici je profesorica i diplomirana knjižničarka Elda Pliško Horvat, koja radi u Srednjoj talijanskoj školi  Dante Alighieri u Puli, provela edukaciju Multikulturalna školska knjižnica u interkulturalnom okruženju u kojem nam je objasnila pojam multikulturalizma i interkulturalizma općenito.

Interkulturalizam – dijalog s novim, a ne o novom, aktivan odnos.

Multikulturalizam suživot različitih kultura što se očituje u običajima, kulturološkim vrijednostima, načinu razmišljanja i načinu komunikacije.

 

Zaključila je: Kultura se uči, a ne nasljeđuje!

U drugom dijelu radionice o djeci stranaca i azilanata te njihovim pravima i obvezama govorila nam je gđa. Danijela Buršić iz Policijske uprave Rijeka.

 

Edukacija je planirana u sklopu  Ipa IV komponente- integriranim pretpristupnim fondovima EU i prilagođena našem projektu  "Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav ". Prisustvovalo je nastavno i nenastavno osoblje uključeno u projekt te učitelji zainteresirani za  daljnju međunarodnu suradnju.

Poslušajte emisiju o našim inojezičarima na prvom programu Hrvatskog radija:

http://radio.hrt.hr/prvi-program/aod/izvan-okvira/46116/

 

Kvalitetna škola

Učitelji naše škole imaju vikendom predavanja i radionice u cilju postizanja sve veće kvalitete. Edukacije prema idejama W.Glassera vodila je Jagoda Tonšić Krema. Seminar je organiziran za nove učitelje koji tek počinju s edukacijom Kvalitetne škole. Financiran je Programom EU za Hrvatsku: IPA IV. komponenta-Razvoj ljudskih potencijala. Prilagođen je projektu u našoj Školi: Integracija učenika u multikulturalno okruženje, a cilj je ujedinjenje u različitosti.

Vezano uz istu temu učenika stranaca i azilanata prof. dr. sc. Lidija Cvikić održala je predavanje: Inojezični učenik u hrvatskom obrazovnom sustavu

 

Objavljeno 15. i 16. studenoga 2013. godine.

IPA čajanka u knjižnici

     Mjesec hrvatske knjige završili smo jednom internacionalnom čajankom u knjižnici. Mali knjižničari ugostili su djecu strance koji preko IPA programa besplatno uče hrvatski jezik.

Svi su se međusobno predstavili, a neki su i pročitali i tekstove na svom materinjem jeziku.

   Tako smo imali prilike čuti tekstove na rumunjskom, albanskom, kineskom, njemačkom i engleskom jeziku. Kako nam je to bio prvi susret bili smo malo sramežljivi, ali smo saznali puno toga o našim novim prijateljima.

Pohvala svim našim novim IPA učenicima i njihovim učiteljicama Ivani i Nataši koji su se u vrlo kratko vrijeme naučili dobro služiti hrvatskim jezikom.

Objavljeno 14. studenoga 2013. godine

 

Orahovica - stručni seminar učitelja i djelatnika

 Stručni aktiv Kvalitetne škole prilagođen našem projektu "Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje" održan je u Orahovici od 5. do 7. listopada 2013. godine. Prisustvovala mu je većina učitelja naše Škole te djelatnici iz kuhinje, računovodstva, tajništva i domar.

Tema skupa bila je Teorija izbora na radnom mjestu i kako nastavnik kao suradnički voditelj može multidisciplinarno pristupiti djeci- strancima.

Cilj je razvijati suradničke odnose u našoj ustanovi koja podučava učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, a imaju pravo školovanja u Republici Hrvatskoj.

Vještine se razvijaju kroz organizirani školski rad, a kroz primjenu Teorije izbora autora Kvalitetne škole Williama Glassera.

Naglasak je bio na tome da se u svojim stavovima mora mijenjati cijela škola, a ne samo one učiteljice koje s  djecom- strancima rade. Voditeljica seminara   gđa. Jagoda Tonšić-Krema izrazila je zadovoljstvo radom u našem kolektivu.

 Cijeli projekt kao i ovaj seminar Kvalitetne škole u potpunosti je financiran sredstvima iz fondova EU.

aaa

 

Pročitajte u Novom listu

U Novom listu - 27. kolovoza 2013. možete pročitati članak o novom programu u našoj školi financiranom sredstvima iz fondova Europske unije.

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285F286328602863285A28582859285B2863287A287128632863285E285F285D285E2861285D2863286328632863Z

 

OŠ Podmurvice dobila 118.335,89 eura bespovratnih sredstava EU fondova

Dragi učenici, poštovani roditelji!

S velikim zadovoljstvom želim Vas izvijestiti da sam desetak dana prije početka nove školske godine u ime Osnovne škole Podmurvice potpisala vrlo vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 118.335,89 eura.

U Zagrebu, u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dana 21. kolovoza 2013. godine  održano je svečano potpisivanje ugovora u okviru natječaja dodjele bespovratnih sredstava „Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“.

 

Ukupna vrijednost 41 novog projekta kroz IPA IV komponentu „Razvoj ljudskih potencijala“ iznosi 6.671.481,56 eura bespovratnih sredstava.

Naziv našeg projekta je: „Integracija učenika u multikulturalno školsko okruženje“, a ciljana skupina su djeca stranih državljana i tražitelja azila.

Partneri Škole u projektu su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Predviđeno vrijeme provedbe projekta je 18 mjeseci.

U Osnovnoj školi Podmurvice početkom šk. god. 2013. /2014. započet će program dopunskog učenja hrvatskog jezika za  djecu stranih državljana s područja Županije primorsko-goranske.

Pozvani su svi ino-jezični učenici s područja Grada i Županije, zainteresirani za dopunsku nastavu hrvatskog jezika da se besplatno uključe u ovaj projekt.

Vaša ravnateljica, Dubravka Dužević

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju