preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 579244
Ovaj mjesec: 2009
Ovaj tjedan: 411
Danas: 29
Prošetajmo policama knjiga 2021./2022.
2022-05-10 22:23:51

Žabica divojka/ Froggy girl

Naša Erasmus ekipa priprema se za put u Grčku. U sklopu projekta “Art & Literature in Education's Nature! Is it an A.Li.E.N.?”  u Solunu će na S.H.A.R.e festivalu: Tell me your countries stories! izvesti  hrvatsku tradicionalnu priču Žabica divojka.

 

Da bi izvedba bila što bolja na dramskoj radionici u Brseču pripremao ih je  Anton Železnik, koji je zajedno sa suprugom Mihaelom, voditelj "Najmanjeg kazališta na svijetu" u sklopu Teatra Oz. Teatar je smješten u Brseču. Na fotografijama pogledajte pripreme.

 

Poželite sreću Ledi, Marti, Lorenzu, Luki, Brunu, Niobiju i Neu 18. svibnja 2022. Prate ih učiteljica Sanja Č. B. i knjižničarka Alida. Istu predstavu moći ćete vidjeti 9. lipnja i na Večeri u parku.


Osnovna škola Podmurvice Rijeka

Mrav, mrav, mrav i cvrčak

U ponedjeljak, prvog travnja otvoren je Tjedan dobre dječje knjige 2019., osmi po redu, uz predstavu Mrav, mrav, mrav i cvrčak najmanjeg kazališta na svijetu, Teatra Oz iz Brseča.  Zbog jake bure i staha od prolijetenja rekvizita, predstava se  preselila u dvoranu OŠ Nikola Tesla.

  

Vedra je to  i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, u kojoj se koristi i animacija predmeta te teatar sjena, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni Cvrčak i mrav, koja prati život mrava kroz sva godišnja doba. Priča nas uči da moramo biti marljivi poput mrava, ali ponekad i bezbrižni poput cvrčka. Prihvaćajući naše različitosti, život nam je ljepši.

  

Edukativnu predstavu nastalu prema Ezopovoj basni pogledale su male knjižničarke iz 2. a razreda s knjižničarkom.

Tjedan dobre dječje knjige dio je programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Organizator programa je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

 

 

Pozdrav proljeću!

Prvi dan proljeća 21. ožujka 2019. godine  2.a razred  proslavio je pišući pjesme, čitajući o ovom najšarolikijem godišnjem dobu 

i crtajući sličice buđenja prirode.

 

 

Valentinovo

          Naš 2. a razred s učiteljicom Zoricom Rendić i knjižničarkom Alidom Devčić Crnić želi Vam svima Sretno Valentinovo! Na sljedećem linku pogledajte filmić koji je nastao nakon zajedničkog druženja:

https://www.youtube.com/watch?v=Z1aZTeQU2-Q

 

  

 

ONLINE KVIZ O HRVATSKOJ BAŠTINI

    

 

 

Vrijeme događanja: 18. prosinca 2018. od 11,30 do 12,30 sati.

Provedba kviza (80 pitanja), upute knjižničarima, podjela Pohvalnica, evaluacija kviza.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje osmišljen je i proveden online kviz školskih knjižnica: 2018. Europska godina kulturne baštine. Sudjelovalo je 5 učenika 8. b razreda. Kviz se igrao u programu Kahoot. Pitanja su bila veoma zanimljiva i raznolika, još jedan dokaz da je naša baština zaista predivna.

Ukupno je sudjelovalo 143 natjecatelja. Najbolji rezultat u našoj školi ostvarila je Tea Jokić. Iza nje su bili i Marin Morić, Jana Krivošić, Laura Festini te Ema Gržinić.

 

Čestitke našim natjecateljima!

 

ČITANJEM DO ZVIJEZDA, ŠKOLSKO NATJECANJE

7. prosinca (petak) 2018.

 

Čitanjem do zvijezda je kviz u znanju i kreativnosti, projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara koji su pokrenuli knjižničari Međimurske županije. Održava se desetu godinu s ciljem poticanja čitanja kod učenika osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnja tema natjecanja su ljetni praznici sa službenim nazivom "Ljeto priča priče". Naslovi koje smo trebali pročitati su: Julijana Matanović, Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom, Jasminka Tihi-Stepanić, Ljeto na jezeru Čiču i Erich Kästner, Blizanke.

 

U našoj školi Čitanjem do zvijezda provodi se kao izvannastavna aktivnost školske knjižnice. Uključeno je desetak učenika. Na natjecanje školske razine pristupilo je pet učenika. To su: Nika Pilipović iz 5. b razreda, Niobio Grubešić, i Vita Marohnić iz 5. a razreda, koji su osvojili prva tri mjesta i predstavljat će ekipu OŠ Podmurvice na Županijskom natjecanju u Ravnoj Gori. Učenice Mia Japel iz 5. a raz. i Lara Petković iz 5. b raz. osvojile su četvrto i peto mjesto te su na rezervnoj listi.

 

Mentorice učenicima su Romina Raspor Mohorovičić učiteljica HJ i Alida Devčić Crnić, knjižničarka. U stručnoj komisiji za ispravljanje bile su: Alida Devčić Crnić, knjižničarka, Romina Raspor Mohorovičić učiteljica HJ i Tamara Turić, učiteljica.

Čestitke svima!

 

Županijsko natjecanje održat će se u Osnovnoj školi Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori 14. veljače 2019. godine. Bit će to baš zanimljivo Valentinovo.

Veselimo se!!!

 

 

 

Obilježen Dan dječjih prava 20. studenoga 2018. u knjižnici

Naš 2. a razred obilježio je Dan dječjih prava u knjižnici i odigrao igru Čovječe ispravi se!

Konvencija o pravima djeteta sadrži obaveze koje su države svijeta potpisale kako bi zaštitile djecu te zajednički odredile što treba učiniti da bi svako dijete raslo i razvijalo se u odraslu osobu. Konvenciju su usvojili Ujedinjeni narodi 20. studenoga, 1989. 

Izvor: 

UNICEF svugdje u svijetu pomaže vladama da ispune obaveze koje su zapisane u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Tijekom 2014. godine, UNICEF je kroz različite aktivnosti, pa tako i predstavljanjem igrice „Čovječe, ispravi se”, proslavio 25 godina od trenutka u kojem se svijet dogovorio kako se treba brinuti o djeci i donio Konvenciju o pravima djeteta.

„Čovječe, ispravi se” jaaako je važna igrica o dječjim pravima. UNICEF te poziva na igru i zabavno putovanje kroz prava koja pripadaju i tebi, i svakom drugom djetetu na svijetu. Otkrij zašto su prava jako važna, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje i još puno toga. Igraj u školi, kod kuće ili na putu. Ono što naučiš u igri, moći ćeš primijeniti i u životu!

Zaigraj:http://covjeceispravise.unicef.hr/

 


2018-10-23 13:26:00

Mali knjižničari posjetili Dom učenika Sušak

U Mjesecu knjige mali knjižničari posjetili su Dom učenika Sušak te domsku knjižnicu. Sudjelovali su i u njihovoj likovnoj radionici LI- RA te su ih knjižničarka Rosana Racane i psihologica Elizabeta Galić Papić upoznale sa životom Doma. 

 

Svojom voljom tvoja... ugraviran je natpis na Frankopanovom prstenu...

Obilježavanje Mjeseca knjige od 15. listopada do 15. studenoga 2018. godine

Pogledali smo predstavu Frankopanov prsten u izvedbi Teatra Oz u živopisnom Brseču…

Suosjećali s vječnom ljubavi Frane Krste Frankopana i njegove žene Apolonije… koja se žrtvovala i bila s njim u zatvoru…čitali njihova ljubavna pisma..

     

Na njenom je prstenu pisalo:

                                        „ Svojom voljom tvoja…“

 

 

Bili na izložbi Kako su jele naše none…

Upoznali se sa životom Eugena Kumičića u njegovoj rodnoj kući…

Prošetali se Mošćeničkom Dragom, udisali miris mora…

 

Roditelj - gost predavač

Danas je u prostorima školske knjižnice, u organizaciji učiteljice i razrednice 4. b razreda Biljane Grbić, održan sat gosta - predavača koji je ujedno i tata naše učenice Mare Čarije. Povjerio nam je da je i sam nekada pohađao OŠ Podmurvice.

 

Gospodin prof. dr. sc. Zoran Čarija s Tehničkog fakulteta u Rijeci održao je predavanje za 4. a i 4. b razred: Primjena snage vode u proizvodnji električne energije. Zanimljivo predavanje učenici su pažljivo poslušali i na kraju sata postavljali pitanja.

 

 

Šišmiši su zaštićena vrsta

Svake se godine zadnji vikend u kolovozu obilježava Europska noć šišmiša. Mi o šišmišima kao zaštićenoj vrsti saznajemo već treću godinu zaredom u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Mali ekolozi i knjižničari sudjelovali su 19. rujna 2018. na radionici o šišmišima te postali pravi stručnjaci za zaštitu šišmiša.

Muzejska pedagoginja Anita predstavila nam je sve informacije o životu šišmiša, opovrgnula sve mitove i zastrašivanja o njima: nisu vampiri, ne piju krv ljudima i ne zapliću se u kosu... učenici su se raspršili po muzeju u potrazi za informacijama pisanim nevidljivim flomasterom koje su mogli otkriti samo čarobnom svjetiljkom. Svaku šišmišastu poruku zapisali su i tako saznali sve poznate činjenice o toj noćnoj životinji.

Nakon toga dodatno smo o šišmišima istraživali na računalima u našoj knjižnici, pročitali priču „Noćni pjev“, autora Ari Berka i ilustratora Lorena Longa. Priča je to odrastanju malog šišmiša Kire i njegovom prvom noćnom letu… Na kraju su nastali prekrasni crteži malog Kire, ime je nastalo prema latinskom nazivu za šišmiše chiroptera.

 

Valentinovo/AntiValentinovo

 

Pogledajte i prigodni film snimljen u filmskoj radionici učiteljice Sare Livaić: https://www.youtube.com/watch?v=AZWehHoGpi0&t=2s

Valentinovo se tradicionalno 14. veljače obilježilo u školskoj knjižnici. Maleni su izrađivali Valentinovske čestitke, a najbolje su i nagrađene. Za najbolji likovni izričaj čestitke nagrađeni su Marta  Došen iz 3. b razreda i Erin Jurković iz 4. a razreda. Učenička komisija – mladih knjižničara dodijelila je još jednu nagradu Niki Marušić iz 2. b razreda.

Tekstualni dio čestitke najbolje je napisao Emil Čajić iz 4. b razreda: „Volim svoju braću i sestre, mamu i tatu. Hvala što postojite i što me čuvate i igrate se sa mnom. Sretno Valentinovo i curi!“ Luna Gašparini iz 2. b napisala je dugačko pismo svom dečku i malo je intimnije prirode pa ga nećemo objavljivati, ali je nagradu zaista zaslužila za svoj rad i trud – napisala je, što u rimi – što bez rime, dvije pune stranice…Čestitamo pobjednicima iako je bilo teško odabrati jer su svi bili maštoviti i kreativni.

Veliki su sudjelovali u AntiValentinovu, pogledali film:"Is it love?"raspravljali o ženama koje su žrtve nasilja i napisali im čestitku ohrabrenja u kojem im savjetuju što učiniti.

Interliber 2017.

Dana 10. 11. 2017. knjižničarka je posjetila  Međunarodni sajam INTERLIBER koji ove godine obilježava svoje jubilarno, 40. izdanje. Nabavila je knjige neophodne za provođenje Natjecanja Čitanjem do zvijezda: TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA (13 3/4 godina)  - Sue Townsend, KORU OD JABUKE - Jadranke Klepac i GREGOV DNEVNIK 1 - Kronike Grega Heffleyja, Jeffa Kinneya. Upoznala se s novitetima Izdavačkih kuća i aktivno učestvovala u radionicama i promocijama novih knjiga na sajmu. Djelić atmosfere pogledajte na fotografijama sa sajma:

 

 

 

 

U Mjesecu knjige prvašići su se svečano upisali u knjižnicu

Učenici 1. a i 1. b razred svečano su se upisali u knjižnicu. Upoznali su se s Bontonom knjižnice i posudili nove slikovnice. Sretno čitanje i dobro došli u čitateljski svijet!

 

Mjesec knjige 2017.

Pogledali smo predstavu Ključarica, Teatra OZ u Brseču

I ove ćemo godine Mjesec hrvatske knjige obilježiti raznim događanjima. U ponedjeljak 30.10. 2017. mali knjižničari kojima se pridružila većina učenika sedmih razreda pogledali su predstavu Ključarica Teatra Oz u Brseču. Priča je uprizorena nakon što su učenici sami odabrali ključeve koji su otključali legendu o Šparožnoj jami i Legendu o stijeni kod Kraja.

Učenici su obišli i rodnu kuću Eugena Kumičića, foto izložbu Ribarija te se prošetali po uskim uličicama Brseča. Sunčan dan omogućio je i fotkanje s morskim pejsažem u pozadini...

 

2017-09-08 10:26:42

Tjedan obilježavanja šišmiša kao zaštićene vrste

Mali ekolozi, veliki ekolozi i knjižničari posjetili su Prirodoslovni muzej u Rijeci i sudjelovali na radionici o šišmišima te postali pravi stručnjaci za zaštitu šišmiša.

 

   

Nakon što im je muzejska pedagoginja predstavila sve informacije o životu šišmiša, opovrgnula sve mitove i zastrašivanja o njima: nisu vampiri, ne piju krv ljudima i ne zapliću se u kosu... učenici su se raspršili po muzeju u potrazi za informacijama pisanim nevidljivim flomasterom koje su mogli otkriti samo čarobnom svjetiljkom. Svaku šišmišastu poruku zapisali su i tako saznali sve poznate činjenice o toj noćnoj životinji.

 

ZAVRŠNICA NACIONALNOG PROJEKTA ZA POTICANJE ČITANJA “ČITAJMO ZAJEDNO-ČITAJMO NAGLAS:ZABORAVLJENE KNJIGE“ (31.3.2017.)

Dnevnik malog Jurića, Daniel Kokić

Na završnici projekta, koja se održala u Zagrebu, u kinu Tuškanac, knjigu su  predstavili Mali čakavci iz 4. a razreda, a publici je prikazana i prikladna prezentacija. Šaljivo, na čakavskom, ispričali su ukratko na što ih je sve motivirao mali Jurić i naglasili da bi bilo vrijedno pripremiti novo izdanje te knjige. Pozvali su svu djecu da pročitaju tu zabavnu, a zasad prašnjavu knjigu …

 

Što reći? Jurić je postao dio našeg razreda – naš razredni prijatelj.

 

 

U projektu su sudjelovali svi učenici 4. a razreda sa svojom razrednicom Zoricom Rendić i knjižničarkom.  Učenici su tijekom godine čitali knjigu Dnevnik malog Jurića, Daniela Kokića iz 1978. godine. Svaku srijedu u knjižnici ili učionici čitao se jedan dan iz života malog Jurića. Prigodan tekst smo pronalazili za Dan žena, maškare, Valentinovo, uspoređivali smo Rijeku sedamdesetih i danas.

 

 

Na završnici su  sudjelovale 44 škole iz cijele Hrvatske, a u cijelom projektu sudjelovala su 1023 učenika. Nakon prezentacije  prošetali su Zagrebom, posjetili Muzej iluzija, pojeli sladoled i lijepo se zabavili i družili.

Učenici 4.a: Karlo Schubert, Buga Toljanić, Anamarija Klanac,  Antun Aksić, Paola Baraba, Lea Mišković, Ana Maria Krklješ

Učiteljice u pratnji: učiteljica Zorica Rendić  i pedagogica rehabilitatorica Ivana Sušanj Čop.

 
 

 

 

Mali knjižničari okitili knjižnicu i izrađivali čestitke za Erasmus partnere

 

Prvašići se upisali u školsku knjižnicu!

Prvašići su se tradicionalno u Mjesecu knjige upisali u našu školsku knjižnicu. Sudjelovali su u  programu povezivanja  čitanja i ekologije. Čitali smo priču Dobro stablo, Shela Silversteina, pogledali film temeljen na toj priči i fotografirali se s našim mladim stablom planike te naučili kako se trebamo brinuti za njega da nam poživi 150 godina…

 

Naravno, dobili su i članske iskaznice, naučili pravila ponašanja u knjižnici te posudili zanimljive slikovnice. Darivali su školsku knjižnicu kreativnim crtežima stabla planike.

Hvala 1. a i 1. b razredu. Želimo vam dobrodošlicu u čaroban svijet knjige!!!!

 

 

 

 

2016-11-09 14:44:52

Interliber 2016. godine

Vesela ekipica knjižničara i novinara – osmašica i šestašica prevođenih učiteljicom Tijanom Krmpotić i knjižničarkom Alidom Devčić Crnić bila je na svečanom otvorenju Sajma knjiga Interliber u Zagrebu. Pročešljali smo sve štandove, kupili zanimljive knjige i već u autobusu prema Rijeci započeli čitanje…

 

 

2016-11-04 13:30:54

Memorijsko stablo

U Mjesecu knjige povezali smo čitanje i ekologiju. Jedna od aktivnosti našeg KA2 projekta Priroda koja nas okružuje kao izazov i odgovornost  bila je posaditi u okolišu naše škole memorijsko stablo. To je stablo koje će nas podsjećati na Erasmus+ projekt i sve naše zemlje partnere: Grčku, Španjolsku, Tursku, Latviju, Češku i Poljsku. I logo našeg projekta je stablo.

   

 

 

Izabrali smo stablo planike jer je crnogorično, autohtono i može doživjeti 150 godina. Naravno, ako ga budemo čuvali. Da bi se pravilno o njemu brinuli predavanje nam je održao inženjer agronomije Hrvoje Krivošić, a sve o stablu istražile su i Petra, Sara i Lucija te nas informirale preko postera. Čitali smo priču Dobro stablo, Shela Silversteina, a Stella ga je i odglumila. Na kraju smo na pano zalijepili ekološke poruke.

 

Sinteza ovog susreta bila je sadnja stabla ispred naše škole i svatko je od nas sudjelovao u njoj bacanjem jedne lopate.

Nadamo se, da će sretno stablo, zahvaljujući našoj pomoći, doživjeti duboku starost!

Pod opširnije pogledajte i druge fotografije!

2016-10-27 17:03:31

Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ove godine obilježava 120. obljetnicu izgradnje Guvernerove palače, spomenika upisanog u Registar nepokretne baštine Republike Hrvatske.

Prvi projekt kojim se obilježila ova – za muzej, grad i Županiju –značajna obljetnica bila je predstavljanje edukativne interaktivne publikacije Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače.

Edukativna interaktivna publikacija Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače namijenjena je primarno djeci osnovnoškolskog uzrasta koju na zanimljivo putovanje prostorima nekadašnje rezidencije riječkih guvernera vodi znatiželjna i zaigrana djevojčica Tia.

Tekst je ilustriran fotografijama predmeta iz fundusa Muzeja pa je i vrijedan izvor informacija o bogatstvu građe koja se čuva muzeju.

 

 

Na kraju promocije koja se lijepo uklopila i u Mjesec knjige dobili smo na poklon tri knjige edukativne interaktivne publikacije "Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače" za našu školsku knjižnicu. Ponosno smo se s njom slikali jer bi bilo nepristojno ne poznavati grad u kojem živimo!

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju