preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 579257
Ovaj mjesec: 2022
Ovaj tjedan: 424
Danas: 42
EPK 2020.


2019-12-11 11:09:00

EPK druženje s OŠ Gelsi na talijanskom jeziku

U sjenici OŠ Podmurvice u suradnji s OŠ Gelsi, održala se ekološka radionica za pripadnike talijanske manjine u sklopu inicijative ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” , Grupe građana Mlaka.

Projekt ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” provodi se u okviru sudioničkog programa Civilne inicijative projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Učenici OŠ Podmurvice koji pohađaju izbornu nastavu talijanskoga jezika čitali su ekološke priče na talijanskom jeziku učenicima susjedne Osnovne škole Gelsi i svim zainteresiranim građanima pripadnicima talijanske manjine u Rijeci. Nakon čitanja, polaznici su zajedno posadili sadnice u školskom vrtu i izrađivali ekološki novogodišnji nakit za jelku. Aktivnosti su vodile učiteljica talijanskoga jezika Roberta Bonassin i knjižničarka Alida Devčić Crnić.

Na fotografijama pogledajte dobar duh Božića koji je očito vladao među učenicima...

Više na linkovima:

http://torpedo.media/citajmo-zajedno-ispod-krosanja-stabala-ekoloska-radionica-na-talijanskom-jeziku-sutra-u-os-podmurvice/

https://rijeka2020.eu/tag/civilne-inicijative/page/3/

Dio radionice proveden je u sjenici na vanjskom prostoru škole OŠ Podmurvice koji pripada Parku Mlaka, a dio, zbog lošeg vremena, u knjižnici s pogledom na sjenicu.

 

 

Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.


 

 

2019-11-12 19:53:43

Učenici 3. razreda OŠ Podmurvice čitali djedovima i bakama

 

Više o projektu pročitajte na sljedećem linku:

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/ucenici-3-razreda-os-podmurvice-citaju-djedovima-i-bakama/

U srijedu 13.11.2019. godine u 10 sati u knjižnici OŠ Podmurvice, održana je radionica u sklopu inicijative ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” u organizaciji Knjižničarskog društva Rijeka i Grupe građana Mlaka sastavljenih od djelatnika OŠ Podmurvice. Kako nas vrijeme nije poslužilo, radionica se nije mogla provesti u sjenici  nego se održala u knjižnici s pogledom na sjenicu.

Projekt ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” provodi se u okviru sudioničkog programa Civilne inicijative projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na radionici su  bili djedovi i bake naših učenika te  umirovljenici – bivši učitelji OŠ Podmurvoice.  Njima su bajke interpretirali  učenici 3. a razreda OŠ Podmurvice. Oni su svojim gostima predstavili književne likove, a zadatak djedova i baka bio je pogoditi o kojim književnim likovima govore učenici. Radionicu je vodila učiteljica razredne nastave Zorica Rendić i knjižničarka Alida Devčić Crnić.

Nakon toga su djedovi i bake  s voditeljicama radionice razgovarali o pričama i slikovnicama koje čitaju ili će čitati svojim unucima te što se i koliko čitalo nekad, a što se čita i da li se uopće nešto čita danas.

Zaključak je bio da se djeci treba početi čitati što ranije, čak i dok su još bebe jer ih to smiruje, a tako stječu i naviku. Ako im se odmalena čita i ako vide svoje roditelje i djedove i bake da čitaju i sami će posegnuti za knjigom.

Dobro je čitati bajke jer one uvijek imaju sretan završetak, dobro uvijek pobjeđuje zlo, a razvija se  i dječja mašta. Djeca vole da im se čita više puta ista bajka jer tada i oni počinju sudjelovati, dramatizirati, prepričavati, mijenjati kraj ili dodavati nove likove. Naši su umirovljenici rado podijelili svoja iskustva čitanja unucima i povjerili nam da stvarno uživaju dok čitaju bila to lektira ili slobodan izbor. Preporučili su nam slikovnice i knjige koje svakako treba čitati i djeci i unucima: Heidi, Bambi – zbog ekoloških tema i uživanja u zdravoj prirodi i hrani, Ježevu kućicu jer promiče ljubav prema skromnom domu što se može proširiti i na cijelu domovinu, Palčiću koji je hrabar iako je sitan, Balogove pjesme jer su šaljive i dosjetljive te bogate dječji rječnik. Bio je to vrlo inspirativan susret.

 Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

 

 

2019-10-15 12:12:00

Čitanje prošlosti za budućnost

Dana 15. listopada 2019.g. u Dvorani Glagoljice Sveučilišne knjižnice u Rijeci održao se stručni skup „Čitanje prošlosti za budućnost“.

Više o projektu čitajte na stranicama EPK: https://rijeka2020.eu/strucni-skup-citanje-proslosti-za-buducnost/

Na stručnom se skupu govorilo o Rijeci nekad i danasindustrijskoj baštini Rijekeriječkim ulicama180. obljetnici izuma fotografije te o Rijeci kao južnom polu Srednje Europe. Sudjelovali su: Korina UdinaAlida Devčić CrnićErvin Dubrović i Miljenko Smokvina.

Gospodin Smokvina je u povodu 180 obljetnice izuma fotografije naglasio da treba čuvati  riječku fotografsku baštinu te bi htio potaknuti knjižničare da sudjeluju u prikupljanju/čuvanju povijesnih fotografija.

Radi se o novoj aktivnosti projekta “Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala”, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture,  koja se održala uz početak Mjeseca hrvatske knjige, a organiziralo ju je Knjižničarsko društvo Rijeka i grupa građana Mlaka -grupa djelatnika iz OŠ Podmurvice.

Sudionički program Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture provodi RiHub, a cilj je programa aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

 

Čitali smo djeci iz DV Mlaka i DV Topolino ispod krošanja stabala

Više o projektu pogledaj na linkovima EPK: 

https://rijeka2020.eu/pod-krosnjama-stabala-djeca-citala-djeci/ 

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/citajmo-zajedno-ispod-krosanja-stabala-3/

https://rijeka2020.eu/citajmo-zajedno-ispod-krosanja-stabala/

 

  

               

 

Učenice 3. a razreda Rafaela, Mia, Katja, Rosa i Ana – Lucija  koje su ujedno i mali knjižničari čitale su prvoga dana jeseni 23. rujna 2019. godine u sjenici ispod krošanja stabala djeci iz Dječjeg vrtića Mlaka slikovnicu Noćni pjev, Ari Berka i Lorena Longa. Priča je to o malom šišmišu koji se odvažio na svoj prvi samostalan let. Interpretacijom su učenice skrenule pozornost da se šišmiša ne treba bojati i da su oni zaštićena vrsta. Događanje se odvijalo u vanjskom prostoru škole koji pripada Gradskom parku Mlaka i u novoj sjenici za knjigoljupce. Vrtićari su aktivno slušali noćnu priču i veselo je prihvatili. Zbog toga smo odlučili u našu sjenicu pozvati i vrtićare iz DV Topolino 2. listopada 2019. u 11,00 sati kako bi i oni uživali u toj zabavnoj priči.

  

  

 

Njima je Nika Marušić iz 4. b razreda pripremila i prezentaciju o sovama i pokazala što su sve ona i njen razred o ovim noćnim životinjama naučili prilikom posjeta riječkom Prirodoslovnom muzeju:

 

Radionica je održana u organizaciji Knjižničarskog društva Rijeka i Grupe građana Mlaka sastavljenih od djelatnika OŠ Podmurvice, a u sklopu projekta “Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala”. Programi Civilne inicijative su namijenjeni projektima udruga i neformalnih inicijativa građana koji kroz društveno-kulturne i ekološke aktivnosti žele učiniti svoju zajednicu i grad boljim mjestom za život.

 

Program se realizira uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

                

Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

 

 

                                

Druženje se završilo u knjižnici listanjem omiljenih dječjih naslova.

 

Poziv svim zainteresiranim vrtićarima!

 

Iza nas je dugo toplo ljeto u kojem je bilo mnoštvo događanja organiziranih u budućoj prijestolnici  kulture - Rijeci. Mi smo se malo odmorili, ali sada punom snagom krećemo u jesen plodnu našim brojnim aktivnostima.

 

Sjenica u kojoj će se okupljati knjigoljupci u “Čitanju pod krošnjama stabala”, spremna je za nove goste. Nalazi se na vanjskom prostoru škole koji pripada Parku Mlaka pa su svi građani Rijeke: mali i veliki dobrodošli.

 

 

 

Pozivamo vas da se na prvi dan jeseni 23. rujna 2019. godine u 11,30 sati okupimo na radionici koja će se održati u sjenici OŠ Podmurvice.

 

Učenici 3. a koji su ujedno i mali knjižničari čitat će djeci iz Dječjeg vrtića Mlaka slikovnicu Noćni pjev, Ari Berka i Lorena Longa. Priča je to o malom šišmišu koji se odvažio na svoj prvi samostalan let. Interpretacijom će učenici skrenuti pozornost da se šišmiša ne treba bojati i da su oni zaštićena vrsta. Aktivnost će voditi knjižničarka Alida Devčić Crnić i učiteljica razredne nastave Zorica Rendić.

 

Radionica će biti održana u organizaciji Knjižničarskog društva Rijeka i Grupe građana Mlaka sastavljenih od djelatnika OŠ Podmurvice, a u sklopu projekta “Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala”.

 

Programi Civilne inicijative su namijenjeni projektima udruga i neformalnih inicijativa građana koji kroz društveno-kulturne i ekološke aktivnosti žele učiniti svoju zajednicu i grad boljim mjestom za život.

 

Program se realizira uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

 

Radujemo se našem susretu!

 

 

 

 

 

 

Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala!

Djelatnici i učenici 5.a razreda riječke OŠ Podmurvice pozivaju Vas na čitanje i druženje sa slovenskim prijateljima iz OŠ Antona Bezenška iz Frankolova blizu Celja. Oni će u prosjetu našoj školi doći 24. svibnja 2019. godine u 11,00 sati.

Naši učenici su čitali Kekeca, slovenskog autora Josipa Vandota. Čitanje su započeli još prošle godine s učiteljicom Tatjanom Krmpotić, a nastavili ove godine s učteljicom Rominom Raspor Mohorovičić te knjižničarkom.

Slovenski su prijatelji čitali Sretne dane, hrvatskog autora Mire Gavrana.

Više pročitajte u nastavku:

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/citajmo-zajedno-ispod-krosnje-stabala-posjet-os-antona-bezenska-iz-frankolova/

 

Na inicijativu naše škole Grupa građana Mlaka uspješno aplicirala na dva lokalna projekta:

1. Kroz Riječki program lokalnog partnerstva projektom Zeleno srce škole Podmurvice postojeću  neuređenu zelenu površinu preuredit ćemo u učionicu na otvorenom. Novom učionicomn na otvorenom koja se nalazi između dviju školskih zgrada, u blizini  igrališta, povezat ćemo unutarnje i vanjske školske prostore te vam tako omogućiti da učite u prirodi i iz prirode.

U novom ćemo prostoru imati četiri manja vrta ukojem ćete vi, a uz pomoć svojih učitelja sijati i saditi začinske i mediteranske biljke, razne cjetnice i povrtnice. Bit će postavljen stol i klupe. 

2. U programu Civilne inicijative Rijeka 2020 kroz projekt „Čitajmo zajedno ispod krošnje hrasta“ Grupa Građana  Mlaka povezat će učenike i djelatnike naše škole sa susjednom školom - OŠ Gelsi, sa susjednim vrtićem – Dječjim vrtićem Mlaka i Mjesnim odborom Mlaka kao i s ostalim zainteresiranim građanima Rijeke potičući međugeneracijsku suradnju. Namjera je promicati i poticati čitanje uz razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju čitanja i pismenosti te razvoja komunikacijskih vještina.

 

Sve će se aktivnosti provoditi u novootvorenoj učionici na otvorenom i školskoim vrtu ispod krošnje hrasta i u novoj sjenici.

Jučer smo, u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine obilježili Noć knjige. https://www.youtube.com/watch?v=2c-KIQpC74Y&list=PLzw3b9WY8hgrJ1KGBFXsCOG8v8Qm-F2Xq&index=2&t=0s Prva je to aktivnost projekta Čitajmo zajedno isod krošanja stabala, programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U programu je sudjelovalo i Knjižničarsko društvo Rijeka koji je naš partner u projektu te su nam tim povodom darovali i knjige.

  

Vjerujem da ćemo svi, odrasli i djeca,  uživati, raditi i učiti u novom i lijepom prostoru.

U srijedu, 17. travnja 2019. godine posljednji je nastavni dan prije početka proljetnih praznika. Nastava će se održati prema redovitom rasporedu. Prvi nastavni dan nakon praznika bit će u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine prema rasporedu A tjedna.

 

MojaRijeka.hr - Projekt Civilnih inicijativa: "Čitanje ispod krošnji stabala" u OŠ Podmurvice

Pogledajte više na sljedećem linku: 

https://www.youtube.com/watch?v=2c-KIQpC74Y&list=PLzw3b9WY8hgrJ1KGBFXsCOG8v8Qm-F2Xq

 

Ove smo godine spojili Noć knjige i najavu projekta "Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala" kojom postajemo članovi velike obitelji Rijeke 2020, Rijeke - prijestolnice kulture.

Od 17.00 do 18,00 sati održat će se šest radionica, a u 18,00 sati u holu škole predstavit će nam se pripovjedačica lutalica Margareta Peršić. Njezin je nastup organizirala Školska knjiga.

Zajednička poveznica događanja je tema Light is life/ Svjetlost je život i Najomiljeniji likovi iz svijeta bajki, stripova i priča.

Prikladno tome - čudesnu svjetlost u holu škole osigurat će nam firma Broj 1 d.o.o. pa posebnu pozornost obratite i na taj detalj.

Prva je to aktivnost projekta Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala koji je dio programskog pravca: Civilne inicijative, programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U programu će sudjelovati i Knjižničarsko društvo Rijeka koje je naš partner u projektu te će nam tim povodom darovati i knjige.

Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane i na taj način oplemenili kulturni život grada sadržajem kojim su željeli. 

Pozivamo učenike i njihove roditelje da se pridruže ovom velikom i zabavnom projektu za sve knjigoljubce – velike i male. Želimo stvoriti pravu malu vojsku čitača. Sva događanja su potpuno besplatna.

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju