preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 579244
Ovaj mjesec: 2009
Ovaj tjedan: 411
Danas: 29
Susreti s književnicimaKnjiževni susret s Moreom Banićević

U školskoj knjižnici održan je književni susret s Moreom Banićević, autoricom koja je rođena i odrasla u Rijeci. Bavi se pisanjem, čitanjem, igranjem videoigara i šetanjem prirodom. Voli životinje, najviše pse. Dosada je napisala trilogiju hororaca za djecu i mlade: „Demon školske knjižnice“, „Dvojnici iz tame“ i „Tragovima Crnog Petra“. Romani su višestruko nagrađivani i rado se čitaju. „Demon školske knjižnice“ i „Dvojnici iz tame“ osvojili su nagradu „Sfera” u kategoriji najboljeg romana za djecu, a Demon je odabran i za Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja djece i mladih „Čitanjem do zvijezda”. Roman „Dvojnici iz tame“ osvojio je nagradu „Grigor Vitez Ptičica” za najbolji roman po izboru Dječjeg žirija te pohvalu nagrade „Grigor Vitez” za popularizaciju žanra fantastike među djecom i mladima. (https://www.ljevak.hr/13971-morea-banicevic)

     

Na našem je susretu predstavila svoju novu knjigu Mjesečari Monteriera. Možete je posuditi u knjižnici.

 

Ono što je nama bilo posebno interesantno: književnica je  bivša učenica Osnovne škole Podmurvice pa smo u razgovoru tražili sličnosti fantastične knjižnice iz knjige „ Demon školske knjižnice“ i naše današnje. Uspoređivali smo ozračje i atmosferu koja je vladala u Parku Mlaka tada i danas kada je to veseo, uredno ošišan park u kojem naši učenici rado borave, igraju se i obilježavaju Večer u Parku. Doznali smo da je književnicu Park njenog odrastanja plašio i ponukao da kao odrasla napiše knjigu koja je pomalo zastrašujuća.

 

Doznali smo puno i o načinu njenog pisanja, planovima za nove knjige i zaključili da je to zaista književnica modernog doba: nimalo dosadna i staromodna. Oduševila nas je poznavanjem video igrica te razmišljanjem da umjereno igranje igrica može osnažiti naš um.

Na kraju susreta poželjeli smo da se prema njezinim knjigama snime i filmovi koji bi zaista bili gledani.

U Dječjoj kući održano je predstavljanje tematske slikovnice „ Gdje se skrila Lina“ nastale u okviru projekta „Rinkluzija - Riječki model podrške učenicima s teškoćama“. U slikovnici, čija je radnja smještena u Rijeku, autorica Jelena Pervan i ilustratorica Kristina Penava, kroz glavni lik djevojčice Line koja ima poremećaj iz spektra autizma, progovaraju o unutarnjem svijetu učenika s teškoćama, o vršnjačkoj potpori te o radu pomoćnika u nastavi kroz zaokruženu temu inkluzije u jednoj imaginarnoj riječkoj osnovnoj školi. Promocija je održana u obliku radionice za prvašiće i drugašiće koji su u sklopu PB s učiteljicom Danijelom Gagić i pomoćnicama u nastavi, učili uvažavati različitost i poticati ravnopravnost.

Više pročitajte na sljedećem linku: Predstavljena slikovnica „Gdje se skrila Lina“ na temu inkluzije učenika s teškoćama - MojaRijeka

Ri kanal: Predstavljena slikovnica „Gdje se skrila Lina“ - YouTube

Književni susret s Jadrankom Bitencom

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan knjiga za djecu. Ovaj praznik pokrenut je 1967. godine u spomen na rođenje danskog pisca H.C. Andersena 2. travnja 1805. godine , a ima i još jednu ulogu, a to je da se djecu potiče na čitanje knjiga.

  

 

Književnik Jadranko Bitenc posjetio je našu školu 2. travnja 2019. godine baš na Međunarodni dan knjiga za djecu i u Tjednu obilježavanja dobre dječje knjige.

         
 

Učenici 4. a i 4. b razreda te mali knjižničari imali su priliku upoznati i porazgovarati s književnikom Jadrankom Bitencom čija se knjiga Twist na bazenu nalazi na popisu lektire.
Svojom neposrednom komunikacijom i duhovitim prepričavanjem događaja iz vlastitoga života koje je prenio i u svoje knjige, književnik je zainteresirao i motivirao na čitanje brojne učenike.
Učenici su iskoristili prigodu i postavili gostu jako puno pitanja vezanih uz knjige, pisanje, ali i uz osobni život. Tako su saznali nešto i o njegovom neveselom djetinjstvu te problemima u obitelji unatoč kojima je postigao uspješan život pun optimizma i ljubavi. Čak nam je  povjerio i svoju ljubavnu priču – žena ga je pratila na predstavljanju pa su nam zajedno ispričali svoju životnu priču.
I književnik i učenici izrazili su zadovoljstvo ovim druženjem.

 

Trči, ne čekaj me...

Književnica Bojana Meandžija predstavila je učenicima 8.–ih razreda Osnovne škole Podmurvice svoju knjigu "Trči, ne čekaj me…", Nakladničke kuće Alfa. Radi se o autobiografskom romanu u kojem spisateljica opisuje svoje odrastanje u ratom zahvaćenom rodnom Karlovcu. Roman dočarava osjećaje djeteta kojem su ukrali djetnjstvo neki sivi ljudi. Osmaši su se senzibilizirali s tjeskobom i bezizglednosti koje su prije 27 godina vladale u Karlovcu, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

„ Prije 27 godina moj svijet se u potpunosti promijenio. Kada sam se ujutro probudila sve je još izgledalo normalno, a tijekom dana počeo je napad na Karlovac i išla sam u sklonište. Tada sam s trinaest godina počela pisati ovu knjigu. Do sada sam knjigu promovirala u više od 300 škola u Hrvatskoj. Pričajući o tome oslobađam se negativnih emocija i želim osvijestiti djeci kako je lijepo živjeti u slobodi i miru te u okrilju svoje obitelji.“

Mjesec knjige 2017.

 

U ponedjeljak, 6. studenoga u 11,00 sati u Dječjem odjelu Stribor predstavljena je nova slikovnica nastala prema mađarskoj narodnoj bajci Ciganin na nebu i u paklu. Priču je prevela Eva Viola - predstavnica Udruge mađarske manjine iz Rijeke, bogato je ilustrirao Sven Kovačević, a bajku je interpretirala Dijana Rosandić Živković.

 

Promociji su prisustvovali mali ljubitelji narodnih bajki iz 4.a i 4.b razreda predvođeni školskom knjižničarkom.

Knjižnici je poklonjena slikovnica pa je možete i pročitati. Slikovnicom je nagrađena i Stela Ujčić za najbolji odgovor na pitanje što su naučili na promociji: "Dobro se dobrim vraća", rekla je naglasivši poruku priče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ogulinski festival bajki

2017-06-09

Mali knjižničari, čitateljski klub i mali čakavci u petak 9. lipnja bili su na 12. Ogulinskom festivalu bajki. Posjetili su Ivaninu kuću bajki u kojoj se na multimedijalni način predstavljaju spisateljica Ivana Brlić Mažuranić i njene bajke, Zavičajni muzej Ogulin, bili na tulumu otvaranja kojeg su vodili Buditelji usnulih bajki te se uključili u brojne radionice i pričaonice na Trgu te u parku kraj Đulinog ponora.

 

Dobro raspoloženi i puni pozitivne energije spremni su za završetak školske godine 2016./ 2017.

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Podmurvice Rijeka 

Književni susret s Milanom Zagorcem

     Dana 17. studenoga 2016. na poziv učiteljice Sare Livaić Osnovnu školu Podmurvice posjetio je pisac Milan Zagorac.

Ovo je bio jedan od  mnogih  posjeta školama u sklopu predstavljanja svoje nove knjige "Noina velika avantura." Milan Zagorac otprije se bavio književnošću za odrasle, ali njegovo novo djelo posve je drugačije od prijašnjih. Stoga, možemo reći da je ovo bio pravi pothvat za njega. U Osnovnoj školi Podmurvice, konkretno u 8.c razrednom odjelu, predstavio je svoju novu knjigu te je u sklopu predstavljanja održao i kratko predavanje općenito o književnosti na kojemu su učenici imali priliku mnogo toga naučiti. Na samom predstavljanju učenici su saznali sve o samoj ideji te provedbi iste.

 

  Nakon predstavljanja uslijedio je dio s postavljanjem pitanja. Pisac je na sva pitanja odgovarao, a tako i pokušavao približiti knjigu ka njenoj ciljanoj skupini, odnosno djeci. Učenike je za početak zanimalo koliko je autoru trebalo da napiše knjigu, na što je autor odgovorio da mu je trebalo petnaestak dana te je objasnio cijeli postupak. Pisac je oduševio osmaše koji su ga srdačno pozdravili nadajući se novom susretu.

Ivan Bobanović, 8. c

 

Književni susret u Mjesecu knjige

Mjesec je hrvatske knjige pa smo u goste pozvali književnicu Snježanu Babić Višnjić. U veselom ozračju spisateljica nam je predstavila svoje knjige: "Upomoć, mama se smanjila", "Janko među dinićima", "Mali krapinski pračovjek Babu", "Kika i tajna uklete kuće", "Puhni u jedra!" i najnovija "Krugovi na vodi" u izdanju nakladničke kuće Alfa nagrađena ove godine nagradom Grigor Vitez. Učenici su postavljali zanimljiva pitanja te su dodatno motivirani na čitanje knjiga koje nisu u lektiri, ali su vrlo zanimljive. Do čitanja!

 

Posjetio nas je Mladen Kušec

Danas, 29. rujna 2016. posjetio nas je književnik, pjesnik i novinar Mladen Kušec.

"I kad piše i kad razgovara s djecom, njegova su tema djevojčice i dječaci, mame i tate i svijet koji ih okružuje. Pomaže djeci i roditeljima  bolje razumijeti i snaći se u svakodnevnim ljepotama i brigama." (Anica Bilić)

 

 

Prikazao nam je edukativne slikovnice: Pričice za društveni, tjelesni i emocionalni razvoj djeteta i postavljao neobične zagonetke. Našoj je Klari čestitao i rođendan koji je bio baš danas.

 

 

 

 

 

                   

 

Noć knjige -matineja

Književni susret, živa knjižnica,
                    sjećanje na Shakespearea…

Književni susret s Moreom Baničević, autoricom knjige "Demon iz školske knjižnice" i Damirom Bišćanom, ilustratorom. Oboje su bivši učenici Osnovne škole Podmurvice pa smo tražili sličnosti fantastične knjižnice iz knjige i naše današnje.

Članovi čitateljskog kluba „Čitatelji ispod hrasta“ postali su živa knjižnica. Svatko je od njih izabrao jedan lik ili knjigu Ivane Brlić-Mažuranić i približio je učenicima razredne nastave. Učenici su bili žive knjige Ivane Brlić-Mažuranić, a učenici mlađih razreda posudili su  ih te dodatnim pitanjima "pročitali" njihov sadržaj. Knjižničari su knjige posuđivali i pratili da se neoštećene vraćaju, a novinari bilježili sve zanimljive pojedinosti.

U Noći knjige čitateljski klub na engleskom jeziku "Book club", prisjetio se Shakespearea jer 2016. obilježavamo 400 godina od njegove smrti. Prigodnom prezentacijom saznali smo pojedinosti o njegovu životu i djelu, a nakon toga raspravljali o njegovim sonetima na engleskom jeziku.

 

Otvorite Opširnije i pogledajte zanimljive fotografije sa matineje...

 

   

 

 

Posjetio nas je Velid Đekić, autor Riječkih slikovnica

U našu je školu došao Velid Đekić, autor slikovnica o Rijeci: Trsatski zmaj, Povratak trsatskog zmaja, Nepresušni vrč, Crni Moro, Mala papalina. Ugostlili su ga učenici  3.a i 3. b razreda jer su u sklopu tema o Rijeci  pročitali sve njegove slikovnice i na taj se način zainteresirali za svoj Grad, njegove simbole, grb na Gradskoj uri, floru i faunu Jadranskog mora.

Autor Đekić je rekao da je priče o Rijeci počeo pisati za svog sina Vida koji je tada bio malen, ali da i sada želi u djeci poticati ljubav prema rodnom gradu. Voljeti svoje, ali i poštivati tuđe njegova je misao vodilja. " Vi ste sada mali ljudi , ali jednog ćete dana postati učitelji, knjižničari, ribari, gradonačelnici i dobro je da znate vrijednosti svoga grada i štitite ih ako bude trebalo." Đekić je autor i udžbenika za izborni predmet Moja Rijeka, bavi se industrijskom baštinom Rijeke, piše o riječkom glazbenom valu, i sudionik je pripreme projekta za Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture.

 

Prvi smo vidjeli i probu predstave " Trsatski zmaj".

 

 

Osim 3. a i 3. b razreda, susretu su nazočili i mali novinari te lutkari i knjižničari. Lutkari - knjižničari su u petak 6. ožujka posjetili i Lutkarsko kazalište u kojem se priprema premijera Trsatskog zmaja. Imali su čast pogledati probu i prvi vidjeti scenu. Dobili su i plakate za istoimenu predstavu. Puni dojmova jedva su čekali susret s piscem...

Naši su učenici bili jako domišljati i postavljali zanimljiva pitanja: zašto se djevojčica zove Sunčica, vrijeme je u Rijeci kišovito pa se mogla zvati i Oblačkica ili Kišica? Autor je objasnio da je za djevojčicu ipak izabrao vedrije ime...

Zanimao ih je i proces samog tiska i nastanka slikovnice te tko je ilustrator. Doznali smo da je ilustrator Ivan Mišković koji crta karikature i za Novi list.

Predložio nam je da i mi sami stvorimo jednu slikovnicu o Brkajliji - kipu koji je malo zapušten u našem Gradskom parku Mlaka. Tko zna možda ga pozovemo ubrzo na promociju...naše školske slikovnice.

 

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju