preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 425991
Ovaj mjesec: 1366
Ovaj tjedan: 192
Danas: 3
Knjižnica

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

Radno vrijeme: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 sati do 14,00 sati; utorkom i četvrtkom od 12,00 sati do 18,00 sati.

Zbog specifičnih uvjeta školska će knjižnica do daljnjega raditi uživo i on-line. U radu koji nije virtualan pridržavat ćemo se epidomoloških uputa i smjernica za rad školskih  knjižnica koje možete pročitati u privitku. 

 

Smještaj: prvi kat škole

Površina: 96 m2

Oprema: standardna + LCD projektor, video, DVD rekorder

Broj čitateljskih mjesta: 30

Broj računala u školskoj knjižnici: 3

Broj računala s pristupom internetu: 3

Veza s internetom: stalna veza

Program za knjižnično poslovanje: Metel- Win

Knjižnični fond:10 000 knjiga

Knjižničarka: Alida Devčić Crnić.

 

 

Povijest školske knjižnice

 

     Knjižnica Osnovne škole Podmurvice postoji još od prvih dana Škole. Prostor današnje učionice zemljopisa dugi je niz godina bio knjižnica. Tijekom godina broj knjiga, učenika i njihovih potreba je rastao pa je krajem devedesetih godina sazrijevala ideja da se ona preseli u novi, suvremeniji prostor.

    To se i ostvarilo u školskoj godini 1999./2000. Odlučeno je da se objedini prostor nekadašnje učionice i garderobe na 1. katu novog dijela zgrade u blizini zbornice i uredskih prostora Škole.

Samo preseljenje knjižnice očekivalo se sa strahom, ali se netko dosjetio originalne ideje. Učitelji se sa smiješkom sjećaju tog dana kada su, u šali i razgovoru, dodajući knjige lančano jedan drugome, preselili cijelu knjižnicu.

Od 2000.-e godine do danas neprestano se svakog dana modernizira ovaj prostor. Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Odjela za školstvo, postavljena je nova aluminijska stolarija, promijenjeni podovi, kupljen novi namještaj. Da bi se knjižnica osvježila, domar i ročnici u narančastu su boju obojali police knjiga. Kupljena je nova televizija, video i dvd uređaj, radio –kasetofon. Uz knjižničarsko računalo, Konzum je donirao dva računala za djecu, koja su spojena na internet. Ove školske godine započinje i uvođenje računalnog programa Metel – point kojim bi se trebalo prijeći na potpunu modernizaciju sustava posuđivanja knjiga.

U takvom je prostoru razumljivo da djeca vole boraviti. Osim što posuđuju knjige, gledaju filmove, slušaju glazbu, pišu referate i priključuju se na Internet. Ugošćuju se poznati književnici, slikari, kulturni djelatnici. Provode se kvizovi u poznavanju lektirnih naslova, svečano upisuju prvašići kada postaju punopravni čitači. Po potrebi dostupan je i školski LCD projektor. Mladi knjižničari su svakodnevno na usluzi korisnicima knjižnice. Jedini su nedostatak stare knjige u lošem stanju, ali možda će se jednog dana prijeći na digitalne verzije pa će i taj problem biti riješen.

Tako je naša knjižnica u kratko vrijeme od male i nezanimljive prešla u suvremeni bibliotečni centar uvijek otvoren za dječje potrebe.

 

 

****Časopis KDR-a Knjižničar/ Knjižničarka:

 
 
Suradnja sa Sister libraries:

 

 

 

 

  SMJERNICE ZA RAD SKOLSKIH KNJIZNICA U UVJETIMA BOLESTI COVID.docx

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju