preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 459495
Ovaj mjesec: 542
Ovaj tjedan: 5
Danas: 5
Vijesti

Građanski odgoj i obrazovanje za učenike 5. i 6. razreda

Poštovani učenici i roditelji učenika 5. i 6. razreda,

i ove školske godine, 2018./2019., u Osnovnoj školi Podmurvice moguće je pohađati izvannastavnu aktivnost Građanskog odgoja i obrazovanja.

Grad Rijeka je u školskoj godini 2016./2017. eksperimentalno uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u šest osnovnih škola. Provedba te izvannastavne aktivnosti pokazala se kao izrazito uspješna, a učenici su iskazali visoku razinu zadovoljstva sadržajem i konceptom nastave.

 

O nastavi Građanskog odgoja i obrazovanja pročitajte pod Opširnije


Ciljevi uvođenja GOO-a u osnovne škole sastoje se od stjecanja znanja o održivom razvoju i ekologiji, interkulturalnosti, vještinama argumentiranja, sudjelovanja u konstruktivnim raspravama, prihvaćanja različitosti, financijske i političke pismenosti, razvoja komunikacije u kontekstu razumijevanja uloge medija. U sklopu GOO-a učenici razvijaju alate konstruktivne i uspješne interakcije s vlastima, medijima, djecom i odraslima, uče o osobnoj odgovornosti, empatiji i identitetu. Razvijaju kritički um te sposobnost uzročno posljedičnog povezivanja i zaključivanja. Uče o društveno odgovornom ponašanju, iskazujući jednako poštovanje i uvažavanje prema pripadnicima svih rasa, religija, kultura, nacionalnosti, orijentacija, spola i roda, uz istovremeno razvijanje osjećaja pripadnosti zajednici.

Ovim se programom učenicima omogućuje građansko obrazovanje prema izrađenim Smjernicama za učitelje koje su u skladu s nacrtom Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj iz 2014. godine. Cilj je ovog programa da od što ranije dobi obrazujemo i odgajamo djecu da budu informirani, odgovorni i aktivni građani.

Program se u potpunosti financira iz proračuna Grada Rijeke, bez ikakvog dodatnog troška za roditelje/staratelje. Učenicima će biti uručen vlastiti primjerak priručnika „Učenik građanin“ namijenjen učenicima petih i šestih razreda. Priručnik sadržava 30 nastavnih jedinica te obuhvaća šest dimenzija GOO-a: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku koje obrađuje na učenicima blizak i zanimljiv način. Priručnik je preveden i na talijanski jezik.

Nastava GOO-a će započeti u listopadu školske godine 2018./2019. i trajati do završetka školske godine te će se provoditi jednom ili dvaput tjedno, ovisno o želji učenika i roditelja, u terminu koji bude odgovarao učenicima na način da ih ne opterećuje (bez „rupa“ u rasporedu).

Nastavu GOO-a za 5. i 6. razrede provodit će Krešimir Špralja, učitelj Češkog jezika i kulture (Model C), koji se educirao i za nastavnika GOO-a.

U slučaju da niste u mogućnosti doći na razredni roditeljski sastanak 20.9.2018. priručnik i prezentaciju s nekima od tema GOO-a, kao i članke o GOO-u u Gradu Rijeci, možete pogledati i na sljedećim poveznicama:

https://www.rijeka.hr/teme-za-gradane/odgoj-i-obrazovanje/osnovne-skole/programi-i-projekti-u-osnovnim-skolama/gradanski-odgoj-obrazovanje/

https://www.rijeka.hr/prva-generacija-polaznika-programa-gradanskog-odgoja-obrazovanja-prezentirala-svoj-rad/

https://www.youtube.com/watch?v=nMn8MHbUgKU

Za sva ostala pitanja vezana uz GOO za pete i šeste razrede možete kontaktirati učitelja Krešimira Špralju (e-pošta: kresimir.spralja@gmail.com).


Priloženi dokumenti:
GOO_prezentacija_za_roditelje_2018..ppt (5.49 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Roberta Bonassin   datum: 2. 9. 2018.

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju