preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 459497
Ovaj mjesec: 544
Ovaj tjedan: 7
Danas: 7
Vijesti

Ča-čitalnica

Ča-čitalnica je natjecanje u interpretativnom čitanju čakavske besedi koje je početkom ove školske godine održano u Kastvu. Riječ je o drugoj Ča-čitalnici, a naš Antonio Valenčić, učenik 7. c razreda, sudjelovao je drugi put. Učenika je pripremala učiteljica HJ Romina Raspor Mohorovičić.

Ciljevi tog natjecanja su popularizacija i očuvanje čakavskih dijalekata, okupljanje čakavaca – izvornih govornika, ali i onih koji vole i žele naučiti čakavski jezik te ga prihvatiti kao kulturno dobro kraja u kojem žive te stvaranje novih generacija koje govore, pišu i čitaju na čakavštini.

Na Ča-čitalnicu mogu se prijaviti svi, bez obzira na dob, a na samom natjecanju natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: od 1. do 4. razreda, od 5. do 8. razreda te svi stariji od petnaest godina. Natjecanje je okupilo stotinjak natjecatelja koji su se predstavili proznim tekstovima s najrazličitijim temama.

Naš je Antonio bio vrlo domišljat i odabrao pomalo neobičan tekst. Nećemo otkrivati previše jer u nastavku slijedi sam tekst. Pročitajte ga, prosudite sami koliko ste dobri čakavci, a i razmislite o tome da se prijavite na 3. Ča-čitalnicu koja će se održati u rujnu ove godine.

Pod Opširnije pročitajte tekst!

Napisala: Romina Raspor Mohorovičić


BUKALIN

Ivanka Glogović Klarić

 

Neki dan smo bili va Halubje i strašno san se poveselila kad san va jenoj kuće videla starinsku, lepu vrčinu. Od belega porcelana z glatken rubon, tako da vas ne reže kada sedite na njoj. Ručica finjuje z ornamenton, kot da j' neko pero al grančica. Lepa, cela, a preko šezdeset let stara. Vrčina.

Spametila san se oniste ku san ja razbila kot otrok. Ona j' bila još i na modre rožice – kot ingleški al nemaški porcelan. Ki zna, morda j' i prišla od tamo nekuda kot nonina dota. Potle tega san imela jedan grdi emajlirani bukalin, kega nisan mogla razbit. Hitili smo ga ća kad se j proškujal.

Danas deca imaju plastične vrčinice, ke više ne sliče na bukalini. Miki Mausi, mačkice i se neke sličice su po njih, se neš dečasto, a brižna dečica moraju tako šeriji posal obavjat kad ih posedu na njih.

Ni loše, i kad deca već narastu, imet bukalin va kuće. More vas ćapat išijas, morete nogu zlomit, al pak van se ne da poć va ledeni kondot na kraj koridora...

Verujen da j dosta judi jedan del živjenja prosedelo na bukaline (a neki te morda još!) Ma ste se kad pitali zaš to tako zovemo? Najbliže ča san ja va libreh našla je bil bokal (opet preko talijanskega) i vrč. Sigurno su nekada tu noćnu posudu tako krstili neki ki su voleli jako bumbit.

Voleli su spraznit bokal, bukaletu al vrč al potle tega su napunili vrčinu al bukalin.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Alida Devčić Crnić   datum: 12. 6. 2018.

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLcLinkovi za učenike


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju