preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vremenska prognoza

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2011.

Ukupno: 292848
Ovaj mjesec: 2188
Ovaj tjedan: 235
Danas: 34
Županijska stručna vijeća knjižničara PGŽ

Županijski stručni skup školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Primorsko goranske županije

Tema: Cjelovita kurikularna reforma i novi izazovi u knjižnici

 

 

     Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Primorsko goranske županije održalo je svoj stručni skup 30. studenoga  2015. od 9,00 do 15,00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja - Guvernerovoj palači.

Organizatorice skupa bile su voditeljica Aktiva osnovnoškolskih knjižničara Alida Devčić Crnić, prof. i dipl. bibl. iz Osnovne škole Podmurvice i voditeljica Aktiva srednjoškolskih knjižničara  Sandra Vidović, prof. i dipl. bibl.  iz  Prve riječke hrvatske gimnazije.

Suorganizator skupa bio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja pa je i prva točka dnevnog reda bila posvećena edukativnim muzejskim programima za djecu. Tamara Mataija, viša kustosica predstavila je Čudotvornicu, a Denis Nepokoj, viša muzejska pedagoginja promovirala je Muzejska izdanja u biblioteci Edukativni programi.

Muzej i školska knjižnica imaju puno dodirnih točaka pa bi se  mogli povezati na zajedničkim projektima, a jedan od tih je i radionica: Mali muzealci za djecu od 10. do 14. godina, a na kojoj će učenici prerađivati legende na način razumljiv djeci.

 

     Sudionici skupa su informirani o  doprinosu školskih knjižničara cjelovitoj kurikularnoj reformi i najavljena je rasprava o  smjernicama nove kurikularne reforme i mogućnosti sudjelovanja u međupredmetnim temama Inače, osim kurikularne reforme na skupu je bio pravi mozaik zanimljivih tema: od novih stilova učenja, predavanja o tome kako treba održati predavanje, umijeću vizualnog pripovijedanja, predstavljanju lista mladih knjižničara Matej do novih izazova  u knjižnici. Udruga Pariter je predstavila Živu knjižnicu- knjižnicu koju čine živi ljudi koji pričaju o svojim sudbinama i mijenjaju pogled na različite podređene skupine u društvu:  beskućnike, slabovidne, emigrante, ljude različitih seksualnih orijentacija… U školskim je knjižnicama uobičajeno da se prihvaćaju drugačiji, tu nalaze svoje utočište, a učenici se uče prihvaćanju različitosti.

   Zanimljiva je bila i izložba Tamare Teković kolekcionarke slikovnica iz Rovinja koja nam je predstavila brojne slikovnice i podsjetila nas na naše djetinjstvo.

    Profesionalnu vrijednost naših knjižničara i knjižničarki potvrđuju i promovirane kolegice u zvanje stručnog suradnika savjetnika: Koraljka Mahulja Pejčić i Tatjana Krpan Mofardin.

Ne zadovoljavamo se  prosječnošću što dokazuje i Korina Udina koja je potvrdila zvanje stručne suradnice savjetnice i doktorirala na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera s tezom: Utjecaj samovrednovanja kvalitete rada školskog knjižničara na vrednovanje knjižničarske profesije. Temu je obranila interdisciplinarno. Tako imamo novu dr. sc. knjižničarku u svojim redovima. Čestitamo!

 

  

    Na našem stručnom skupu u uvodnom i završnom dijelu sudjelovala su i djeca. Plesna skupina OŠ Podmurvice mentorice Denis Pilepić plesala je Tararajčicu riječke grupe Putokazi u kojoj se naglašava  tradicijska različitost. Djevojke imale zapažen nastup.

 

U završnom dijelu programa nastupila je grupa Dramci iz Guvera. Izveli su predstavu o počecima muzejske djelatnosti u Rijeci, a nastala je u okviru programa za djecu - Pričam ti priču o čaši. Dio je to programa koji će Muzej imati u ponudi za školske posjete od prosinca 2015., a uključuje okrugli stol te vodstvo kroz stalni postav za učenike iz publike.

Nakon završetka skupa razgledali smo muzejsku knjižnicu koju vodi kolega Igor Žic, a on nam je predočio osobitosti vođenja specijalizirane knjižnice u kojoj knjižničar prikuplja informacije o različitim temama interesantnim turistima. Npr.: japanski turisti su zainteresirani za podatke o torpedu, Talijani i Mađari žele saznati sve o Rijeci pod njihovom okupacijom…

Županijsko stručno vijeće – prvo u školskoj godini 2015./ 2016. bilo je vrlo sadržajno i mozaično s čime su se složili svi sudionici.

Napisala: Alida Devčić Crnić

 

 

                                            Naši učenici u Guveru

   Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Primorsko goranske županije održalo je svoj stručni skup 30. studenoga  2015. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja - Guvernerovoj palači.

 

Naše su učenice sudjelovale u uvodnom dijelu programa. Plesna skupina OŠ Podmurvice mentorice Denis Pilepić plesala je Tararajčicu riječke grupe Putokazi u kojoj se naglašava  tradicijska različitost. Naše su djevojke imale zapažen nastup.

U završnom dijelu programa iznenadila nas je Melani Šadek koja je članica grupe Dramci iz Guvera. Zajedno sa svojim kolegama izvela je predstavu o počecima muzejske djelatnosti u Rijeci, a nastala je u okviru programa za djecu - Pričam ti priču o čaši. Dio je to programa koji će Muzej imati u ponudi za školske posjete od prosinca 2015., a uključuje okrugli stol te vodstvo kroz stalni postav za učenike iz publike.


 

Osnovna škola Podmurvice Rijeka 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Županijski stručni skup školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Primorsko goranske županije šk. godine 2014./2015.

 

Županijski stručni skup školskih knjižničara održao se u Osnovnoj školi Podmurvice u Rijeci  4. studenog  2014. godine. Nakon pozdrava ravnateljice škole Dubravke Dužević i voditeljice ŽSV-a OŠ Alide Devčić Crnić  te SŠ Sandre Vidović započeo je kratak program u kojem su učenice Lea Vukoja i Enia Žufić, interpretirale tekstove s kojima su postigle zapažen uspjeh na Lidranu (mentorice–učiteljice:Denis Pilepić i Ana Troskot).

 

Dinka Juričić iz Školske knjige govorila je o Moći društvenih mreža u poticanju čitanja te o Novim didaktičkim modelima afirmiranja učenika. Naglasila je da se moramo uključiti u nove tehnologije i djecu motivirati na nov način kako bi im bilo zanimljivo. Oni već imaju informacije i mi ih moramo naučiti kako se njima služiti na siguran način.

Kristian Benić, urednik,  predstavio nam je  Online časopis Magazin Gradske knjižnice Rijeka i uputio nas kako se i mi možemo uključiti u njegove  stranice. Kako veliki broj knjižničara sudjeluje u web stranicama svoje škole ili su i njihovi urednici, ovo su bila zaista zanimljiva iskustva. Dogovoreno je da se u sljedećoj godini organizira i radionica na tu temu.

Rad s potencijalno darovitim učenicima u školskoj knjižnici predstavila je Tatjana Krpan Mofardin, dipl. knjižničarka i prof. hrv. jezika, OŠ Brajda, Rijeka. Njezini učenici  mali knjižničari – recitatori izveli su recital „Ovome svijetu puno ljubavi treba“.

 

Osnovne škole Grada Rijeke bore se da Rijeka postane europska prijestolnica kulture - Sakralni dragulj sa Škurinja predstavila je Koraljka Mahulja Pejčić, dipl. knjižničarka i prof.hrv. jezika i  Patrik Fabijanić, prof. informatike OŠ Ivana Zajca, Rijeka.

"Prijava na međunarodne projekte" i „ Knjižničarka u međunarodnim projektima“; prikaz Comenius projekta "Smijehom kroz Europu" i Ipa projekta "Dopunski hrvatski jezik za djecu strance", financiran sredstvima Europske unije; približile su nam Aida Marković Kranjčec, prof. matematike i Alida Devčić Crnić, dipl. knjižničarka i prof. hrv. jezika, OŠ Podmurvice, Rijeka.

    

Znanje + priča + ideja = slikovnica; Dajana Rosatti, prof.likovne umjetnosti i Sandra Vidović, dipl.knjižničarka i prof.hrv.jezika iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Rijeka pokazale su nam kako srednjoškolci izrađuju umjetničke slikovnice.

Poezijom kroz elektrotehniku do knjižnice, Gabrijela Mahmutović, mag. bibl., Škola za elektrotehniku i računalstvo i profesor elektrotehnike  Pero Škobo  – dočarali  su nam kako i elektrotehnika može biti romantična. Profesori i učenici u toj strukovnoj školi  vole i pišu poeziju.

 

 

Osvrti:

* Sajam knjiga u Puli i Monte Librić: 20 godina Sanjam knjige u Istri, Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića i glavna organizatorica sajma Sanjam knjige u Istri predstavila nam je sajam i pozvala nas na Nulti dan za knjižničare.

*S  Državnog stručnog skupa Sine qua non školskoga knjižničarstva u Zadru održanog  24. i 25. listopada  2014.i  Središnje proslave Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica,  izvijestile su nas Alida Devčić Crnić i Korina Udina.

Koliko je sati?


Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


130 godina OŠ PODMURVICE

Promotivni spot:

130 godina OŠ Podmurvice

https://www.youtube.com/watch?v=_0dhw765KLc


   

 

 

 

 

 

Pozivamo sve učenike, učitelje i roditelje da postanu naši dopisnici i pišu nam o zanimljivostima na mail adresu: alidadevi@gmail.com

Najzanimljiviji će biti objavljeni na našoj web stranici.

 

 

 

 


Linkovi za učenike

 

 

 

 

 

 

 


Korisne web stranice

Ostali linkovi
preskoči na navigaciju