2015-03-04 12:27:42

Promocija publikacije Jedi kao ja u Gradskoj vijećnici

Jučer je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke ravnateljima riječkih osnovnih škola, njihovim suradnicima, učenicima i roditeljima  predstavljena nova edukativno- promotivna brošura pod nazivom ‘Jedi kao ja’.

‘Debljina je bolest’ kazao je novi ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof.dr.sc. Davor Štimac te ustvrdio kako danas govorimo o epidemiji debljine, jer je u ovom trenutku oko 700 milijuna ljudi na svijetu pretilo. Tijekom predavanja Štimac je iznio niz zabrinjavajućih činjenica, a jedna od njih je i podatak od 20 posto pretilih u Hrvatskoj, dok je taj prosjek u SAD- u 30%. ‘Velika Britanija je najdeblja zemlja Europe, gdje je četvrtina odraslih pretilo, a mi kao država spadamo u deblje nacije Europe’.

Brošuru su predstavili Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i autorica izvan. prof.dr.sc. Greta Krešić s Katedre za hranu i prehranu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Priručnik za roditelje

Cilj brošure je ukazati na važnost pravilne prehrane u osnovnoškolskoj dobi i uspostavljanje partnerstva s osnovnim školama u promociji ponašanja koja koriste zdravlju djece. Brošura je tiskana u 8.500 primjeraka, za roditelja svakog riječkog osnovnoškolca po primjerak.

Prehrambene navike usvojene u djetinjstvu uglavnom se zadržavaju tijekom života. Najbolji način da dijete usvoji pravilne prehrambene navike jest da svaki dan gleda roditelje koji i sami izabiru raznovrsnu, nutritivno vrijednu hranu i pravilno se hrane. Zajednički obroci u krugu obitelji prigoda su roditeljima da vlastitim primjerom potiču dijete na odabir pravilne prehrane. Roditelji bi trebali biti svjesni da djeca vrlo često ne slušaju što im govore, ali ih uvijek gledaju. Umjesto često upotrebljavane fraze: 'Jedi što ti kažem!' trebali bi koristiti obrazac ponašanja: 'Jedi kao ja'," ističu autori brošure.

Na predstavljanju publikacije bile su Tea Jokić i Lara Anscitz iz 4. b razreda jer će to njihovom razredu pomoći u provođenju projekta Čarolija Mediterana  i u usvajanju zdravih životnih navika uopće.

http://www.rijeka.hr/PredstavljenaPublikacijaJedi

Cijela je brošura priložena u opširnije!
 


Osnovna škola Podmurvice Rijeka