2011-11-09 11:26:02

"Čakavčići pul Ronjgi"

         Ukupno 301 rad učenika prijavljenih na ovogodišnji natječaj za literarna ostvarenja na čakavskom jeziku objavljeno je u 17. izdanju knjige »Čakavčići pul Ronjgi«, svečano predstavljene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja podsjetio je kako je na 33. »Proljeće u Ronjgima« pristiglo čak 498 pjesama i priča iz 44 osnovne i područne škole, a prosudbena komisija ove je godine nagradila 20 radova.

– Kvaliteta pristiglih radova svake je godine sve bolja pa je prosudbena komisija u sastavu Cvjetana Miletić, Ljubomir Stefanović i Vlasta Sušanj Kašićeva ponovo imala nimalo lak zadatak odabrati najbolje. Čakavčići pul Ronjgi izvrsna su odskočna daska za buduće čakavske pjesnike. Od srca čestitam autorima svih radova prijavljenih na natječaj, rekao je Čargonja.

 

 

Izvor:

 http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Predstavljeno-17.-izdanje-knjige-Cakavcici-pul-Ronjgi

Članica prosudbene komisije i urednica knjige Cvjetana Miletić kazala je kako je ovo leto bilo plodno i rodno, jer školani su pisali i crtali na razne teme.

– U 17. knjizi učeničkih radova objavljeno je i 66 slika koje su narisali naši školani, a odabrao ih je Boris Roce, dok je izdanje tehnički uredila Doris Brusić. Čestitam svim voditeljima, njima gotovo stotinu, koji još uvijek imaju puno dobre volje za rad na očuvanju našeg jezika. Svim školanima preporučam da nastave pisati i risati, te slati svoje radove, jer Ustanova ih spremno čeka na sljedećem, 34. »Proljeću u Ronjgima«, kaže Miletić.

U kategoriji učenika do 4. razreda prvu su nagradu podijelili Patrik Crnarić iz OŠ Kraljevica PŠ Šmrika za pjesmu »Ribar« i Tomislav Franov iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk za »Moje lipe ruke«, dok su među starijim školarcima prvonagrađeni Sven Sušanj iz OŠ Podmurvice za »Kvarner« i Darko Iskra iz OŠ Klana za pjesmu »Mama«. Drugu nagradu među osnovnoškolcima do 4. razreda osvojili su Iva Jardas iz OŠ Klana, Michella Galich iz OŠ Škurinje, te Viviana Srdoč iz OŠ Turnić, a u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda drugu nagradu podijelili su Mate Mrša iz OŠ Sveti Matej, Luka Manola iz OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji i Ivona Žorić iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk PŠ Punat. U kategoriji osnovnoškolaca do 4. razreda treću nagradu podijelili su Kalista Pohl iz OŠ Vladimira Nazora Crikvenica, Lucija Hefler iz OŠ Kraljevica, Sara Bućan iz OŠ Ivana Zajca i Mateo Mikulić iz OŠ Jelenje-Dražice, a u kategorji starijih osnovnoškolaca treću nagradu osvojili su Matea Kučica iz OŠ Frane Petrića Cres, Marcello Mattei iz OŠ Jelenje-Dražice, Viktorija Šebalj iz OŠ Drago Gervais Brešca i Angelika Vunić iz OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija.

Eko nagradu dobili su učenici OŠ Bakar PŠ Kukuljanovo Anamarija Petrović, Laura Matejčić, Emil Begović, Anamarija Fičor i Mirna Šubarić za rad pod nazivom »Ekologija«, dok su skupnu nagradu zaslužili Mali čakavci OŠ Čavle za »Grobnički haiku«. Naslovnicu 17. knjige »Čakavčići pul Ronjgi« krasi rad Dina Benedetija iz OŠ Vladimira Nazora Crikvenica.
U prigodnom programu nastupili su mladi sopci s Krka Mateo Kirinčić i Matija Turčić, Dječja klapa »Krijesnice« OŠ Hreljin pod vodstvom Helge Dukarić-Dangubić, te izvođači s Dječjeg festivala »Kvarnerić« Katrin Šturm i Tino Trkulja, Romana Ružić i Ivona Dorić, Daniel Šimek, Dora Demark, te Lea Hreljac, Alina Bajčić, Rea Mikelić i Stefani Haring.

 

Čestitamo!


Osnovna škola Podmurvice Rijeka