2019-11-12 19:53:43

Učenici 3. razreda OŠ Podmurvice čitali djedovima i bakama

U srijedu 13.11.2019. godine u 10 sati u knjižnici OŠ Podmurvice, održana je radionica u sklopu inicijative ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” u organizaciji Knjižničarskog društva Rijeka i Grupe građana Mlaka sastavljenih od djelatnika OŠ Podmurvice. Kako nas vrijeme nije poslužilo, radionica se nije mogla provesti u sjenici  nego se održala u knjižnici s pogledom na sjenicu.

 

Projekt ”Čitajmo zajedno ispod krošanja stabala” provodi se u okviru sudioničkog programa Civilne inicijative projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na radionici su  bili djedovi i bake naših učenika te  umirovljenici – bivši učitelji OŠ Podmurvoice.  Njima su bajke interpretirali  učenici 3. a razreda OŠ Podmurvice. Oni su svojim gostima predstavili književne likove, a zadatak djedova i baka bio je pogoditi o kojim književnim likovima govore učenici. Radionicu je vodila učiteljica razredne nastave Zorica Rendić i knjižničarka Alida Devčić Crnić.

Nakon toga su djedovi i bake  s voditeljicama radionice razgovarali o pričama i slikovnicama koje čitaju ili će čitati svojim unucima te što se i koliko čitalo nekad, a što se čita i da li se uopće nešto čita danas.

Zaključak je bio da se djeci treba početi čitati što ranije, čak i dok su još bebe jer ih to smiruje, a tako stječu i naviku. Ako im se odmalena čita i ako vide svoje roditelje i djedove i bake da čitaju i sami će posegnuti za knjigom.

Dobro je čitati bajke jer one uvijek imaju sretan završetak, dobro uvijek pobjeđuje zlo, a razvija se  i dječja mašta. Djeca vole da im se čita više puta ista bajka jer tada i oni počinju sudjelovati, dramatizirati, prepričavati, mijenjati kraj ili dodavati nove likove. Naši su umirovljenici rado podijelili svoja iskustva čitanja unucima i povjerili nam da stvarno uživaju dok čitaju bila to lektira ili slobodan izbor. Preporučili su nam slikovnice i knjige koje svakako treba čitati i djeci i unucima: Heidi, Bambi – zbog ekoloških tema i uživanja u zdravoj prirodi i hrani, Ježevu kućicu jer promiče ljubav prema skromnom domu što se može proširiti i na cijelu domovinu, Palčiću koji je hrabar iako je sitan, Balogove pjesme jer su šaljive i dosjetljive te bogate dječji rječnik. Bio je to vrlo inspirativan susret.

 Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

Više o projektu pročitajte na sljedećem linku:

https://rijeka2020.eu/dogadjanja/ucenici-3-razreda-os-podmurvice-citaju-djedovima-i-bakama/


Osnovna škola Podmurvice Rijeka