2019-10-31 12:38:35

RI MOVE

U srijedu 30. listopada u Osnovnoj školi Podmurvice održana je prezentacija programa Sportske škole grada Rijeke „RI Move“.

„RI Move“ je projekt koji je grad u suradnji s Riječkim sportskim savezom uveo u gradske osnovne škole s ciljem promicanja sporta  i poticanja djece na tjelesnu aktivnost.

Naša će se škola kao deseta škola u gradu Rijeci od siječnja 2020. godine pridružiti ovom projektu te će tako naši učenici produženog boravka pohađati sportsko-zdravstvene sadržaje.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika grada Rijeke Nikola Ivaniš, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović, predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac i glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić, ravnateljica naše škole Dubravka Dužević te pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač.

Uz dosadašnje bazične sportove projekta – atletiku, gimnastiku i džudo – od ove školske godine polaznicima su dostupni novi sportovi – stolni tenis, kendo, odbojka, košarka, nogomet i rukomet.

U sklopu projekta održavaju se prigodna predavanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ „Školica zdrave prehrane“, kao i predavanja o ekološkoj svijesti  „Eco-Corner“.

Također, uključena djeca čitaju i sportsku lektiru čiji su kompleti knjiga „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ donirani svim školama s ciljem informiranja učenika o različitim olimpijskim sportovima.

 

Predstavljajući našu školu ravnateljica Dubravka Dužević napomenula je da sigurno nije slučajno što je za prezentaciju projekta odabrana naša škola. Prepoznatljivi smo po brizi o zdravlju naših učenika, isticanju važnosti tjelesnih aktivnosti i pravilne prehrane.

Događaj su medijski popratili i naši mali filmaši uključeni u Video grupu u suradnji s Domom mladih Rijeka.

Učitelji naše škole kao inicijatori Grupe građana Mlaka uspješno su aplicirali na dva gradska projekta.

1. Kroz Riječki program lokalnog partnerstva tijekom ove godine provodimo projekt Zeleno srce škole Podmurvice. Stvorivši novu zelenu površinu (četiri manja vrta – uzdignute gredice i kamenjar) naši će učenici sijati i saditi i tako zorno u prirodi i od prirode učiti. Kroz novonastalu učionicu na otvorenom želimo našim učenicima omogućiti dulji boravak na svježem zraku, veću provedbu fizičkih aktivnosti i kretanja.

Čuvajući i uređujući prostor  našim ćemo učenicima ukazivati na važnost čuvanja okoliša i očuvanja svoga zdravlja.

U sklopu tog projekta nastao je lijepi kameni stol oko hrasta kojeg su oslikali naši daroviti učenici. Uz sjenicu to je postao  kutak u kojem naši učenici rado borave.

2. Drugim našim projektom kroz program Civilne inicijative Rijeka 2020 – Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala želimo promicati i poticati čitanje uz razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju čitanja i pismenosti te razvoja komunikacijskih vještina.

Cilj programa je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa.

Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“ naziv je jednog od projekata Civilnih inicijativa, koji se provodi kroz program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane i na taj način oplemenili kulturni život grada sadržajem kojim su željeli.

Grupa Građana  Mlaka s partnerom Knjižničarskim društvom Rijeka povezala je učenike i djelatnike naše škole sa slovenskom školom Antona Bezenšeka iz Frankolova, susjednom školom - OŠ Gelsi, sa susjednim vrtićima – Dječjim vrtićem Mlaka i Dječjim vrtićem Topolino kao i s ostalim zainteresiranim građanima Rijeke potičući međugeneracijsku suradnju kroz druženja s umirovljenicima, suradnju s Art kinom i Domom mladih na području medijske kulture. 

 

Ravnateljica Dubravka Dužević predstavila je i novi projekt koji ćemo provoditi tijekom ove školske godine - Zdravi u zajednici.

Cilj nam je educirati učenike, roditelje i širu društvenu zajednicu o važnosti očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja jer samo zdrav pojedinac čini zdravo društvo.

Svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u 17,00 sati u našoj ćemo školi organizirati zanimljiva predavanja na temu očuvanja zdravlja.

 

Napisala: Dubravka Dužević, ravnateljica.


Osnovna škola Podmurvice Rijeka