2019-10-09 10:49:16

Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne pozna meja

Već drugu godinu čitajući Kekeca, Josipa Vandota sudjelujemo u projektu Čitanje bez granica/ Branje ne pozna meja s Osnovnom školom Antona Bezenšeka iz Frankolova kraj Celja. Prošle godine su oni posjetili nas, a 26. i  27. rujna 2019. bili smo mi u Frankolovu gdje su nas ugostiti naši partneri.

 

 

 

 

 

Prvog dana bili smo u Kranjskoj Gori kako bi napokon upoznali  postojbinu našeg omiljenog književnog lika Kekeca i njegovog autora Josipa Vandota. Otišli smo u Kekečevu deželu: sakrivena je u gori, u kojoj žive Kekec, teta Pehta, zločesti Bedanc, modri Vitranc, prijazna Mojca, Tinkara, Brincelj i preplašeni Rožle. Pustolovina je trajala dva sata, a vodio nas je Bedanec. Prošetali smo uz jezero Jasna, nahranili patkice, vježbali na spravama i provozali se zip-lineom. Ručali smo na seoskom domaćinstvu Pri Martinu.

Zatim smo se uputili prema Frankolovu. Spavali smo u njihovoj školi što je bio jedinstven doživljaj. Drugog smo dana posjetili drvenu hišku u šumi koja je sagrađena sredstvima EU i iz koje se može promatrati različite vrste ptica i druge šumske životinje, zatim smo obišli tvrđavu i dvorac grofova Celjskih te centar grada Celja. Na povratku zadržali smo se par sati i u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani.

U pratnji je bila  knjižničarka Alida Devčić Crnić, učiteljica HJ Romina Raspor Mohorovičić, bivša razrednica Tatjana Krmpotić i učiteljica LK Tamara Turić.

Odlično smo se zabavili, uživali i nadamo se da će ovo prijateljstvo sa slovenskim prijateljima potrajati…

Suzana Šafarič, knjižničarka iz OŠ Antona Bezenšeka napisala nam je:

"Tudi mi smo bili veseli, da smo vas lahko gostili. Res smo vesele, da ste bili zadovoljni in z veseljem še kdaj to ponovimo. Tudi naši otroci so bili veseli in jim je bilo to lepo doživetje. Če velja, se vidimo naslednje leto v septembru?"


Osnovna škola Podmurvice Rijeka