2019-10-07 16:29:21

Osmaši u Dalmaciji

Početkom rujna, učenici osmog razreda bili su na ekskurziji u Dalmaciji. Proveli su bogata četiri dana prepuna zabave, kupanja, ali i učenja. Na putu do Hvara svratili su u Makarsku u Prirodoslovni muzej te pogledali izložbu školjki, puževa i fosila. Na Hvaru su posjetili Hvar, Stari grad i Jelsu. 

Hvarsko kazalište, smješteno u zgradi Arsenala, spomenik je najviše kategorije od nacionalnog značaja za Republiku Hrvatsku. Kazalište je izgrađeno 1612. godine  za vrijeme kneza Petra Semitecola, koji je svim staležima ravnopravno ponudio prostor za kulturne i društvene sadržaje. Na taj je način, za to vrijeme gotovo nezamislivo demokratično, stvorio prvo javno kazalište u Europi

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj, Grci su utemeljili grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros. Povijesno srce otoka Hvara, izgrađen na mjestu gdje  duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje zasađenu vinogradima i maslinicima. Okružen je borovim šumama i hlađen ljetnim maestralom. Zbog svojeg središnjeg otočkog položaja, stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojim je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom. Najpoznatiji je po Hektorovićevom ljetnikovcu, tvrdlju i ribnjaku. U svim mjestima na Hvaru ostala je sačuvana tradicionalna arhitektura kamenih kuća.

           Brodićem su otišli do Visa i Biševa. U Biševu pogledali Modru špilju-prirodni fenomen. Špilja ima otvor kroz koji može proći čamac na vesla i taj otvor nema utjecaja na rasvjetu u špilji. Kroz drugi otvor prodiru sunčeve zrake koje se  reflektiraju od bijelog dna i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrnastom bojom. Na sunčanoj strani otoka Visa, dobro zaklonjena od hladnih sjevernih vjetrova,  zbijena u uskim kaletama i vitkim kućama, stoji Komiža, po svojim ribarima najpoznatije mjesto Jadrana.

S Hvara su trajektom došli do Splita i nastavili put prema Klisu i Sinju.

Sinjski alkarski muzej je moderan, didaktički opremljen muzej. Učenici su se upoznali sa Sinjskom alkom,  hrvatskom viteškom igrom. Održava se svake godine u kolovoza na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske  turskog seraskera Mehmed-paše Ćelića  koja je imala 60.000 vojnika. Sinjska alka je  upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Kliška tvrđava na istoimenom brdu, imala je strateški važan položaj u doba turskih ratova. Kliška tvrđava predstavlja jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj.

 

Napisala: Nada Kegalj


Osnovna škola Podmurvice Rijeka