2018-09-19 17:27:00

Šišmiši su zaštićena vrsta

Svake se godine zadnji vikend u kolovozu obilježava Europska noć šišmiša. Mi o šišmišima kao zaštićenoj vrsti saznajemo već treću godinu zaredom u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Mali ekolozi i knjižničari sudjelovali su 19. rujna 2018. na radionici o šišmišima te postali pravi stručnjaci za zaštitu šišmiša.

Muzejska pedagoginja Anita predstavila nam je sve informacije o životu šišmiša, opovrgnula sve mitove i zastrašivanja o njima: nisu vampiri, ne piju krv ljudima i ne zapliću se u kosu... učenici su se raspršili po muzeju u potrazi za informacijama pisanim nevidljivim flomasterom koje su mogli otkriti samo čarobnom svjetiljkom. Svaku šišmišastu poruku zapisali su i tako saznali sve poznate činjenice o toj noćnoj životinji.

Nakon toga dodatno smo o šišmišima istraživali na računalima u našoj knjižnici, pročitali priču „Noćni pjev“, autora Ari Berka i ilustratora Lorena Longa. Priča je to odrastanju malog šišmiša Kire i njegovom prvom noćnom letu… Na kraju su nastali prekrasni crteži malog Kire, ime je nastalo prema latinskom nazivu za šišmiše chiroptera.

 


Osnovna škola Podmurvice Rijeka