2017-09-14 14:51:55

Građanski odgoj i obrazovanje za učenike 5. razreda

Poštovani učenici i roditelji učenika 5. razreda,

I ove školske godine, 2017./2018., u Osnovnoj školi Podmurvice moguće je pohađati izvannastavnu aktivnost Građanskog odgoja i obrazovanja.

Nastavu GOO-a za 5. razrede provodit će Krešimir Špralja, učitelj Češkog jezika i kulture (Model C), koji se educirao i za nastavnika GOO-a.

Grad Rijeka je u školskoj godini 2016./2017. eksperimentalno uveo Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u šest osnovnih škola. Provedba te izvannastavne aktivnosti pokazala se kao izrazito uspješna, a učenici su iskazali visoku razinu zadovoljstva sadržajem i konceptom nastave.

Ovim se programom učenicima omogućuje građansko obrazovanje prema izrađenim Smjernicama za učitelje koje su u skladu s Nastavnim planom i programom Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Cilj je ovog programa da od što ranije dobi obrazujemo i odgajamo djecu da budu informirani, odgovorni i aktivni građani.

Program se u potpunosti financira iz proračuna Grada Rijeke, bez ikakvog dodatnog troška za roditelje/staratelje. Učenicima će biti uručen vlastiti primjerak priručnika „Učenik građanin“ namijenjen učenicima petih i šestih razreda. Priručnik sadržava 30 nastavnih jedinica te obuhvaća šest dimenzija GOO-a: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku koje obrađuje na učenicima blizak i zanimljiv način. Priručnik je preveden i na talijanski jezik.

Nastava GOO-a će započeti u listopadu školske godine 2017./2018. i trajati do završetka školske godine te će se provoditi jednom ili dvaput tjedno, ovisno o želji učenika i roditelja, u terminu koji bude odgovarao učenicima na način da ih ne opterećuje (bez „rupa“ u rasporedu).

Nastavu GOO-a za 5. razrede provodit će Krešimir Špralja, učitelj Češkog jezika i kulture (Model C), koji se educirao i za nastavnika GOO-a.

U slučaju da niste u mogućnosti doći na razredni roditeljski sastanak 14.9.2017. priručnik i prezentaciju s nekima od tema GOO-a, kao i članke o GOO-u u Gradu Rijeci, možete pogledati i na sljedećim poveznicama:

https://www.rijeka.hr/teme-za-gradane/odgoj-i-obrazovanje/osnovne-skole/programi-i-projekti-u-osnovnim-skolama/gradanski-odgoj-obrazovanje/

https://www.rijeka.hr/prva-generacija-polaznika-programa-gradanskog-odgoja-obrazovanja-prezentirala-svoj-rad/

Za sva ostala pitanja vezana uz GOO za pete razrede možete kontaktirati učitelja Krešimira Špralju (e-pošta: kresimir.spralja@gmail.com)


Osnovna škola Podmurvice Rijeka