2015-12-17 14:24:26

Znate li tko je Drago Gervais?

Znate li tko je Drago Gervais? Ako i ne znate puno podataka o tom piscu, sigurni smo da su vam poznati njegovi stihovi Pod Učkun kućice bele, miće kod suzice vele... Riječ je književniku, rođenom Opatijcu, čije je stvaralaštvo obilježio upravo njegov rodni grad Opatija.

Čakavci naše škole odlučili su se uputiti u Opatiju i istražiti grad poznatoga čakavskoga pjesnika. Ove godine, „starim čakavkama“ Kim, Luciji, Sari, Ani, Karli i Rei pridružila su se i dva petaša: Nika Todorović i Antonio Valenčić. Krenuli smo u petak, 4. prosinca 2015., nakon četvrtog sata i u Opatiji bili oko podna.

Napisala: Romina Raspor Mohorovičić

Najprije smo posjetili Gervaisovu rodnu kuću. Kuća je ograđena pa smo mogli samo „škicnuti“ s ceste, ali ipak smo uspjeli napraviti nekoliko fotografija. Zatim smo se spustili Ulicom Drage Gervaisa do opatijske gimnazije ispod koje se nalazi pjesnikov park i njegova bista.

Naše treće odredište bilo je malo opatijsko pristanište barki „Portić“ gdje je postavljen kip čuvenog opatijskog barkajola koji je također nadahnuo Gervaisa. Ostatak vremena iskoristili smo da pogledamo još neke opatijske znamenitosti, Ženu s galebom i Crkvu sv. Jakova. Baš taj dan, 4. prosinca, bio je prvi dan Festivala čokolade, manifestacije koja se već više godina održava u Opatiji. Naravno da smo se za kraj malo osladili toplom čokoladom.

Posjet Opatiji, Gervaisovom rodnom gradu, tek je početak bavljenja tim pjesnikom i njegovim stvaralaštvom. Pratite mrežne stranice naše škole, mi ćemo vas redovito obavještavati o novostima, a sada se i vi, dragi čitatelji, uputite u šetnju Opatijom i pogledajte fotografije koje prilažemo.


Osnovna škola Podmurvice Rijeka