2010-11-08 20:49:00

Comenius

            Comenius je akcijski program Europske komisije koji potiče škole na međunarodnu suradnju. Omogućuje mobilnost učenika i nastavnika unutar Europske unije. Stvara partnerske odnose među učenicima i nastavnicima. U tijeku 2010. oko 3 milijuna učenika je sudjelovalo u različitim Comenius programima. Službeni je jezik engleski pa sudjelovanje u Comenius projektima ohrabruje i potiče na učenje  i komunikaciju na engleskom jeziku.

            U sklopu Comenius programa od 14. do 17.10. 2010. godine održan je kontakt seminar u Herrschingu, Njemačka. Sudjelovalo je 49 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz 17 država Europe. Našu školu predstavljala je Aida Marković, profesorica matematike, vratila se sam prijedlogom projekta "Protecting envoiroment is protecting world". Radila je u grupi sa kolegicama iz Italije, Poljske i Turske. Slijedi predstavljanje projekta nacionalnim agencijama (Hrvatske, Italije, Poljske i Turske) i pod pretpostavkom pozitivnog rješenja odnosno odobrenja financija i naša škola se uključuje u Comenius obitelj. Rezultati natječaja očekuju se krajem školske godine.

            Na drugom kontakt seminaru u sklopu Comeniusa sudjelovao je Želimir Lalić, profesor kemije i biologije. Kontakt seminar održan je u slovenskom gradiću Portorožu od 27.10. do 31.10. 2010. Cilj je bio upoznati što više inozemnih kolega i zajednički osmisliti projekt. Organizirana je grupa od 7 država, s predstavnicima Irske, Francuske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Poljske i Hrvatske, koji su dogovorili projekt pod nazivom "Sowing seeds of the future". Pod nazivom "Zasadimo sjeme budućnosti" osnovna su ideja parkovi i vrtovi, izmjena znanja, metoda i oblika rada te podizanje razine svjesti o važnosti zelenih površina, kao i dokazivanje teze da i pojedinac može učiniti puno. Slijedi isto tako predstavljanje projekta našim Nacionalnim agencijama, uz predpostavku pozitivnog rješenja, projekt će zaživjeti u rujnu 2011. godine i trebao bi trajati do kraja 2013. godine. 

             Predstavnicima naše škole želimo i dalje puno uspjeha u suradnji s akcijskim programom Comenius!

                                                                                

 

                                                                     Tanja Šuran i Alida Devčić

 


Osnovna škola Podmurvice Rijeka